eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Programot indít a kormány a daganatos betegségek szűrésére

Programot indít a daganatos betegségek hatékonyabb szűrésére a kormány. A kabinet emellett tájékoztatási és felvilágosítási kapmányt is indít.

A programmal a kormány célja az, hogy a vizsgálatokon időben felismerjék a betegséget.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közleményében azt írta: szeretnék elérni, hogy a 45 és 65 év közötti nők 70 százaléka vegyen részt a kétévenként megismételt mammográfiás emlőszűrésen, míg a hasonló korú férfiak védelme érdekében a vastag- és végbélszűrési rendszert vezetnek be.

Felvilágosítási kampányt is indítanak

A kormányszóvivő hozzátette: a program mellett tájékoztatási és felvilágosítási kampányt indítanak, amelyre 7 év alatt 2 és fél milliárd forintot kívánnak fordítani.

A kormányszóvivő utalt arra, hogy a magyarok átlagosan 6 évvel kevesebbet élnek, mint az összes többi uniós állam polgárai.

A nemzetközi tapasztalatok szerint, ha időben felfedezik, akkor a daganatos megbetegedések körülbelül felét gyógyítani lehetne.

Fidesz: fontos a jó szűrőprogram

A Fidesz fontosnak tartja, hogy jó szűrőprogramok segítségével javítani lehessen a daganatos betegségek okozta halálozás mutatóin.

Pesti Imre, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja hozzátette: a kormány az elmúlt években csökkentette az ezt szolgáló pénzforrásokat és a Népegyészségügyi Programot sem hajtotta végre.

Az elmúlt három évben csökkent a szűrésre járók aránya

A GfK Hungária Piackutató Intézet június végén nyilvánosságra hozott felmérése szerint az elmúlt három évben jelentősen csökkent azok aránya, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, miközben a lakosság többsége azt érzékeli, hogy romlik az egészségi állapota.

A rendszeresen szűrővizsgálatokra járók aránya jelentősen - 57 százalékról 45 százalékra - csökkent az elmúlt három év alatt. E csökkenés legnagyobb mértékű a 20-29 évesek csoportjában volt, ahol a rendszeresen szűrővizsgálatra járók aránya 2004-ben még 61 százalék volt, míg idén már csak 14 százalék. További részletekért kattintson ide!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×