eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az üzleti biztosítók piacra lépésével megszűnnek a betegkvóták - lapszemle

Az egészségügyi miniszter szerint az üzleti biztosítók piacra lépésével megszűnik a kórházakat fegyelmező, de a betegek várólistáit megnyújtó úgynevezett volumenkorlát - írja a Népszabadság.

A kormány immár három éve alkalmazza racionalizálási megfontolásból azt a technikát, amely megszabja, hogy egy adott intézmény meghatározott ellátásból teljes térítéssel mennyit végezhet. Többen azonban vitatják, hogy a volumenkorlát megszűnne, véleményük szerint a változás után csupán nem az állami, hanem a piaci biztosító szabná meg a kvótát.

Lakópark épülhet a Csepel SC sporttelepe helyén, legalábbis ettől tart a helyi ellenzék és a Csepeli Öttusa és Triatlon Egyesület vezetője - írja a Magyar Nemzet. Németh Szilárd, a XXI. kerület fideszes önkormányzati képviselője elmondta: határozati javaslatot terjeszt a kerületi önkormányzat elé annak érdekében, hogy a magassági és beépítési korlátokkal együtt tartsák fenn a sporttelep elidegenítési és változtatási tilalmát. Zárai László, a Csepel SC Alapítvány kuratóriumi elnöke sületlenségeknek nevezte a Németh Szilárd által elmondottakat. Cáfolta, hogy lakópark épülne a telephelyen, és hangsúlyozta: ott mindig sportlétesítmény áll majd.

Tartsanak-e nyitva a nagy áruházak vasárnap? - teszi fel a kérdést a Népszabadság. A KDNP zárva tartaná őket. Az üzletek teli parkolója alapján azonban a vevők inkább a nyitva tartásra szavaznának. Sokan azt mondták: ellennének e lehetőség nélkül, többen emellett hangsúlyozták: ha nem lenne hétvégi és éjjel-nappali nyitva tartás, nem tudnák máskor beszerezni a szükséges dolgokat. A megkérdezett eladók inkább otthon maradnának, bár nekik sem ez a legnagyobb bajuk.

A Magyar Nemzet azt írja: nem kívánja megvásárolni az orosz Gazprom az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 százalékos részesedését a cég jelenlegi tulajdonosától, Dimitrij Firtasztól - ezzel cáfolta az orosz gázipari vállalat szóvivője a múlt hét végén azt az orosz lapértesülést, amely szerint a Gazprom és a Firtasz között már meg is kezdődtek a tárgyalások az EMFESZ-szel kapcsolatosan. Korábbi feltételezések szerint a Gazprom a részesedés megvételével járulhatott volna hozzá az EMFESZ magyarországi erőmű-beruházásának finanszírozásához.

Az üzleti kényszer hatására most komolyabb mozgolódás indult meg a takarékszövetkezeti szektorban - írja a Napi Gazdaság. A pénzügyi felügyelet a múlt hónap végén engedélyezte a Nagyvázsonyi Kinizsi Takarékszövetkezet bankká alakulását, amit a lap információi szerint mások is fontolgatnak. Csak az integráción belül számos megoldás fut: vannak olyan takarékszövetkezetek, ahol helyi alapon jönnek létre szövetségek, máshol kereszttulajdonlásról érkeznek hírek. Aligha véletlen, hogy a takarékok érdekvédelmi szervezetének alapszabályát a közelmúltban úgy módosították, hogy a szövetség tagja lehet bármely takarékszövetkezet jogutódja is.

Húsz új pályázat jelenik meg pénteken a gazdaságfejlesztési és regionális operatív programok égisze alatt, összesen több mint 41 milliárd forint keretösszeggel - írja a Világgazdaság. A Gazdaságfejlesztési operatív program öt új pályázattal jelentkezik: egyebek mellett a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások technológiai korszerűsítésére is lehet pályázni. A keretösszeg több mint háromnegyedét a hat régió operatív programjai között osztják szét közúti és kerékpárút-fejlesztési beruházásokra, illetve akadálymentesítésre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×