eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megalázóak az APEH vagyonosodási vizsgálatai?

Az InfoRádió értesülése szerint gyakran az ügyfelek számára megalázó módon zajlanak az APEH vagyonosodási vizsgálatai: nem ritka, hogy a kényes anyagi kérdésekről egy teremben egyszerre öt-hat revizor is faggatja ügyfelét, a többiek füle hallatára. Az adatvédelmi biztos szerint a gyakorlat adatvédelmi szempontból aggályos, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke azt javasolja, hogy ilyen helyzetben mindenki ragaszkodjon a külön meghallgatáshoz.

Az adóhatóság épületei nem alkalmasak az ügyfelek kulturált fogadására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.

Vadász Iván hozzátette: előfordul, hogy az adózók egymás ügyeivel ismerkednek, miközben egy karfátlan széken ülnek ölükben rengeteg papírral, mert nem tudják azokat hová tenni. Az APEH-nak nincsenek beszélgetőszobái.

A magyar közigazgatás, a magyar hatósági rendszer nem tiszteli annyira az ügyfeleket, az adózó állampolgárokat, hogy a meghallgatásához megfelelő feltételeket biztosítson - közölte az adótanácsadó.

Érdemes követelni a jogainkat

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke elmondta: az ő adóellenőrzési tapasztalatai azt igazolják, hogy ha a jogkövető állampolgár ragaszkodik a jogaihoz, és számon kéri a kulturált ügyfélfogadási feltételeket, akkor nagyobb lesz a respektje, és a hivatal igyekszik kielégíteni az igényeit.

Vadász Iván úgy véli: sok adózó örül a vagyongyarapodási vizsgálatoknak, hiszen így az APEH-nak kevesebb kapacitása marad az egyéb ellenőrzések lefolytatására.

A vagyongyarapodási vizsgálatok annyira lekötötték az adóhivatal munkatársait, hogy az időarányos bevételekben lemaradás van, hiszen az egyéb ellenőrzések nem haladnak - fűzte hozzá az adótanácsadó.Aggályos

Az adatvédelmi biztos az InfoRádiónak elmondta: semmiféleképpen sem jó megoldás, hogy egyszerre több revizor és több ügyfél is jelen lehet a vagyonosodási vizsgálatok lebonyolítására kijelölt helyiségekben.

Péterfalvi Attila hozzátette: az adatvédelem egyik nagyon fontos elve az, hogy személyes adatot csak meghatározott célból, jelen esetben a vagyonosodási vizsgálat céljából lehet kezelni, az adatok megismerésére azonban nem jogosult az APEH minden munkatársa, mivel az adatkezelőnek mindent meg kell tennie azért, hogy védje a személyes adatokat.

Itt nem is csak "szimpla" személyes adatokról, hanem akár adótitkokról is szó lehet, ezért az APEH-nak olyan gyakorlatot kell kialakítania, hogy illetéktelenek ne ismerhessék meg a különböző ügyfelek adatait. Ilyen szempontból nemcsak az adózók, hanem az adóhivatal más előadói is illetéktelennel számítanak - közölte az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila kijelentette: az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy olyan körülmények biztosítását kérje, amelyek megóvják az ő személyes adatait.

Az adatkezelő felelősségre vonható

Az adatvédelmi biztos elmondta: az adatbiztonság követelményeinek megsértése felelősséget von maga után, ezt a szabálysértési és a büntetőjog is szankcionálhatja.

A szolgáltató államigazgatás lényege, hogy az állampolgárokkal úgy foglalkoznak, hogy azok jogait maximálisan tiszteletben tartják - fűzte hozzá Péterfalvi Attila.

Vagyis amiatt, hogy valaki ellen vagyonosodási vizsgálat indult, még nem jelenti azt, hogy őt az alkotmányos jogaiban indokolatlanul korlátozni kéne azáltal, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jogát nem tartjuk tiszteletben, mert nem teremtjük meg az adatbiztonságot szavatoló körülményeket - közölte az adatvédelmi biztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×