eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fűrész Gábor: "A többségnek tetszenek Orbán politikai elvei"

A nem Fidesz-szimpatizánsok közül is sokan egyetértenek a Fidesz elnöke által felvázolt elvekkel - derül ki a Kód Piackutató Intézet felmérésből. Fűrész Gábor, az intézet ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a megkérdezettek 55-57 százaléka gondolja helyesnek Orbán Viktor felvetéseit.

Az intézet munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire találkoznak a közvélemény elvárásai a Fidesz elnöke által a kongresszusi beszédében kifejtett politika alapelveivel.

Kiemelten vizsgálták a kölcsönös felelősségvállalás elvét, a szolidaritás megújításának gondolatát. Ezzel az emberek 55 százaléka értett egyet, 22 százalék nem értette első hallásra, 23 százalék pedig nem támogatta.

A plebejus politikával, az érdemtelen kiváltságok eltörlésével az emberek 57 százaléka értett egyet, 21 százalékának nem volt világos, 22 százalék pedig nem tartotta fontosnak.

Ezek az arányok nem fedik le a pártpolitikai megosztottságot, sok nem Fidesz-szimpatizáns is elfogadja ezeket az elveket - hangsúlyozta Fűrész Gábor.

Egészségügy: se a jelenlegi helyzet, se az átalakítás nem tetszik

A piackutató intézet felmérése szerint az emberek több mint 80 százaléka elégedetlen az egészségügyi rendszer jelenleg zajló átalításával és a mostani ellátási színvonallal is.

Az intézet ügyvezető igazgatója elmondta: az eddigi változások közül a vizitdíjat, a receptdíjat és a kórház-racionalizálást a közvélemény több mint 80 százaléka elutasítja.

A kórház-átalakítás esetében egyértelműen kormányzati kommunikációs hibáról van szó, az emberek nem látják annak értelmét - hangsúlyozta Fűrész Gábor.

A kommunikációs szakember kitért arra is, hogy a biztosítási rendszer átalakításának megítélése még egy mozgó folyamat, és jelenleg a tisztán a magánbiztosítók versenyén alapuló modellt mindössze a lakosság 6 százaléka támogatja.

A többiek fele a jelenlegi rendszer fenntartása mellett van, a másik fele pedig a nem kötelezően választandó magánbiztosítós rendszer mellett - tette hozzá.

Fűrész Gábor kiemelte: a többség a jelenlegi ellátás színvonalával is elégedetlen, és alternatívákat szeretne látni ennek javítására.

Hanganyag: Seres Gerda
Szöveg: Váczi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×