eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Több és hevesebb erdőtűz várható

Magyarországon az idén először egy teljes hónappal megnőtt az erdőtüzek szempontjából veszélyes időszak, és máris voltak 10 hektárnál nagyobb területet érintő tűzesetek - tájékoztatta az InfoRádiót az ENSZ német központú tűzmegfigyelő központjának magyar munkatársa. Nagy Dániel erdőmérnök hozzátette: a legveszélyeztetettebb területek közé tartozik Budapest és környéke, illetve Borsod megye.

A klímaváltozás hatására a meggyulladó biomassza egyre szárazabb lesz, emiatt pedig megnő a tűz terjedési sebessége és  lángmagassága.

Ahol korábban óránként egy-két kilométert terjedt a tűz, most ennek akár többszörösét is produkálhatja - mondta az InfoRádiónak a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdővédelmi Intézetének kutatója.

Nagy Dániel hozzátette: ahol korábban a tüzet kézi eszközökkel is el lehetett oltani, előfordulhat, hogy ez a módszer már nem alkalmazható.

Ilyen területeken indirekt módon - ellentűzzel, kiégetéssel - kell védekezni, mert akkora a hőterhelés, hogy képtelenség a lángok közelébe menni.

Megnyúlik az erdőtüzek keletkezése szempontjából kockázatos időszakok hossza, emellett rendkívüli mértékben nő majd a tüzek intenzitása - fűzte hozzá az erdőmérnök.

Ez Magyarországon is így történik majd, ezért olyan területeken, ahol a tűz korábban nem pusztította a koronaszintet, előfordulhat, hogy eztán ide is eljutnak a lángok, a tűzoltók pedig - hiába érkeznek ugyanannyi idő múlva, mint korábban - nagyobb kiterjedésű tüzekkel fognak találkozni.

Az ENSZ német központú tűzmegfigyelő központjának magyar munkatársa elmondta: ennek már megvannak az első jelei, hiszen idén mintegy egy hónappal Magyarországon is megnőtt a tűzveszélyes időszak, a vegetációtüzek pedig már január végén pusztítottak.

Veszélyeztetett még a budapesti agglomeráció és a Budai-hegység, mert itt nagy a feketefenyves-állomány és viszonylag sok a lomboserdő-felújítás is, a látogatottság miatt pedig magasabb a tűz kockázata is - tette hozzá Nagy Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×