eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bővíteni kellene Paksot?

Minél hamarabb hozzá kell látni egy új erőműépítés előkészítéséhez - mondta el az InfoRádióban a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Aszódi Attila szerint a legegyszerűbb megoldás a paksi atomerőmű bővítése lenne.

A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója hangsúlyozta: Magyarországon alternatív energiaforrásokra van szükség, a jelenlegi erőművek egy részét ugyanis idővel le kell állítani. Helyettük pedig olyanokat kellene építeni, amelyek olcsón, stabil áron állítanának erő villamosenergiát.

Erre azért a paksi erőmű bővítése lenne a legalkalmasabb megoldás, mert az atomerőművet annak idején úgy építették meg, hogy szükség esetén új blokkokkal bővülhessen - mondta el Aszódi Attila, hozzátéve: mind a villamosenergia hálózata, mind a hűtőrendszere úgy készült el, hogy a fejlesztés nem okozna gondot.

A szakember elmondta azt is: lehetséges a Paksi erőmű blokkjainak használata a meghatározott üzemidő után is. Hozzátette, más országokban is bevett szokás a blokkok állapotvizsgálata után az üzemidő-hosszabbítás.

Aszódi Attila hozzátette: az Egyesült Államok 103 blokkjának felében már meghosszabbították az üzemidőt. Ráadásul nem is kis mértékben, 40-ről 60 évre.

A paksi erőmű blokkjait ráadásul nagy tartalékokkal tervezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×