eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Biciklisek versus parkoló autók és kutyasétáltatók

Vasárnap ismét felvonulást tartanak Budapesten a kerékpárosok. A Critical Mass rendezvényét idén is a Föld napjára időzítették, célja pedig az, hogy felhívják a figyelmet a bringások mindennapos közlekedési nehézségeire.

A szervezők több tízezer résztvevőre számítanak. A fokozottabb érdeklődés annak is köszönhető, hogy kerékpáros kultúra változóban van a fővárosban - mondta az InfoRádióban Kürti Gábor, hozzátéve: a fővárosban évről évre megkétszereződik a biciklin közlekedők száma.

A felvonulás szervezője elmondta, elsősorban a "bátor" fiatalokra jellemző ez a közlekedési forma, de kezdenek megjelenni a kosztümös lányok, és egyre divatosabb a rózsaszín városi bicikli is. Szerinte Budapesten még csak most kezd elterjedni ez a kultúra, de már most majdnem minden belvárosi kereszteződésben lehet látni bicikliseket.

Amszterdamban vagy Koppenhágában a nyakkendős, öltönyös férfiak, és a magas sarkú cipőt viselő nők is bringára ülnek. Kürti Gábor úgy véli, ez előbb-utóbb Magyarországon is megszokott lesz, mint ahogy az is, hogy fiatal édesanyák a kerékpárjukra utánfutót akasztanak, és azon viszik gyerekeiket az óvodába.

Kürti Gábor azt állítja: Budapesten a szabályok betartásával biztonságosan lehet kerékpározni, bár hangsúlyozta: a szabályok nem védik a bicikliseket. Hiába van elsőbbségük a KRESZ szerint, ha ezt az autósok nem adják meg.

Arra is figyelni kell, hogy a kijelölt kerékpárúton gyakran kiskutyákat sétáltatnak, hosszú pórázon.

Vannak még konfliktusok - mondja Kürti Gábor, aki azonban reménykedik, hiszen szerinte minél több ember ül biciklire, annál befogadóbb a város.

A Critical Mass felvonulást már több éve megtartják a kerékpárosok azért, hogy népszerűsítsék a biciklis közlekedést, és elérjék, hogy a bringások egyre nagyobb teret nyerjenek a fővárosban.

Budapesten nagyjából 160 kilométerre tehető a kerékpárutak hossza, ezek egy része azonban vagy olyan járdán vezet, amelyet a gyalogosok is használnak, vagy úttestek szélén jelölték ki, így gyakran autók parkolnak rajta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×