eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A hulladék elindul vissza a feladóhoz

Májusban kezdik visszaszállítani Németországba az illegálisan Magyarországra hozott hulladék egy részét. Az Alföldön eddig csaknem 4800 tonna bálázott háztartási szemetet találtak, 1600 tonna eredete azonban még tisztázatlan.

A német szövetségi környezetvédelmi miniszter politikai támogatásáról biztosította a magyar tárcavezetőt, a hulladék kezelése kapcsán. Ebben azonban a német tartományi kormányok az illetékesek - mondta Sigmar Gabriel.

"Ha valóban megállapítható, hogy Németországból származó hulladékról van szó, akkor meggyőződésem szerint a tartományok kötelesek visszaszállítani ezt a szemetet" - hangsúlyozta a német miniszter.

Sigmar Gabriel kitért arra: teljesen egyetért a hulladék visszaszállításnak kapcsán kialakított magyar állásponttal, melyet Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter ismertetett.

Eszerint a felelősségen a szemetet elhelyező magyar és a német cégeknek és magánszemélyeknek, azaz az elkövetőknek kell osztoznia.

Azt a hulladékot azonban, amelyről bebizonyosodik, hogy Németországból származik, száz százalékban vissza kell vinni Németországba. Méghozzá azok költségén, akik Magyarországra küldték.

Összevitatkoztak a szállítási költségen

Korábban ugyanis vita alakult ki a magyar és a német felek között, hogy ki finanszírozza a bálázott háztartási hulladék visszaszállítását. Az egyik német tartomány ugyanis azt kívánta, hogy a magyar állam is vállalja bizonyos hányadban a költségeket. Az ügyben még folynak az egyeztetések.

Eddig összesen 4800 tonna Németországból származó, illegálisan lerakott, bálázott háztartási hulladékot találtak Magyarországon. Ebből 3200 tonnáról Baden-Württemberg elismerte, hogy a tartományból származik, 1800 tonna visszaszállítását pedig májusban meg is kezdik.

A fennmaradó rész visszaszállításáról és ennek finanszírozásáról még tárgyal a magyar és a német fél. A Baden-Württemberg-i mellett, a további 1600 tonna szemét feltehetően Bajorországból származik. A tartomány képviselői és magyar hatóságok már egyeztetnek a hulladék sorsáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×