eur:
388.61
usd:
360.44
bux:
68518.37
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lánczi: eleget romlott a kormány megítélése az előrehozott választásokhoz

"Még a legrosszabb MSZP-s is jobb, mint a legjobb fideszes." Ezt a politikai hozzáállást fejezi ki a szocialisták hétvégi tisztújító kongresszusán született 90 százalékos kiállás Gyurcsány Ferenc mellett - véli Lánczi András politológus.

Nincs olyan információ, amely alátámasztaná, hogy Gyurcsány Ferencnek szüksége volt arra a kikötésre, miszerint, ha nem szerzi meg a küldöttek 75 százalékának támogatását, nem vállalja sem a pártelnöki, sem a miniszterelnöki posztot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András politológus.

A szakértő úgy véli, a politikai kalkuláción túl nyilvánvalóan lelki rugója is volt Gyurcsány Ferenc döntésének: bizonytalannak érzi a helyzetét, hiszen az elmúlt egy évben a kormányfő "vesszőfutáson megy keresztül".

A politológus szerint a kormányfő valami váratlannal akart előállni, hogy ismét a középpontba kerüljön.

Újabb bizalmi szavazás

Bár a miniszterelnök eddig is megkapta a kellő támogatást a párttól, hiszen volt egy bizalmi szavazás a parlamentben az ősz folyamán, Gyurcsány Ferenc azonban ismét kimondta, hogy a kongresszus döntését is ekképp fogja föl - mondta Lánczi András.

Gyurcsány Ferenc nem lehet biztos abban, hogy párttársai minden pillanatban felsorakoznak az állandóan változtatásra szoruló kormányprogram mögé - tette hozzá a a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója.

Lánczi András szerint ezesetben inkább egy teátrális dologról van szó, amelynek van egy racionális vetülete is, hiszen ha Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki pozíciót is a szavazás eredményéhez köti, akkor a képviselőkben felmerül: ekkora a tét?

Ekkor - vélekedik az egyetemi tanár -, a szocialisták ugyanarra gondolnak: "még a legrosszabb MSZP-s is jobb, mint a legjobb fideszes"."Jogosan aggódnak a magyar jogállamért"

Lánczi András politológus szerint Orbán Viktor azért beszélt nemrég - őszi álláspontjával ellentétesen - az előrehozott választásokról, mert eleget romlott ehhez a kormány megítélése.

Nyugaton sokkal kevesebb elég elvileg ahhoz, hogy ha valamilyen krízis alakul ki, akkor váltás történjen az ország vezetésében - közölte a szakértő.

"Azok, akik aggódnak a magyar jogállamért és aggódnak a szabadságunkért, szerintem joggal teszik, mert szép csendben csúszunk bele egy olyan helyzetbe, pusztán azért, mert a jelenlegi kormányfő ragaszkodik a hatalmához, amelyben mindannyiunk szabadsága csökken, mindenütt beszűkül a mozgásterünk, és ennél nagyobb kár nem érheti ezt az országot" - jelentette ki Lánczi András.

Eltérő eszközök

"A magyar politikai kultúrában egy domináns politikai kép él: Magyarországon nem a kormányzati teljesítményt ítélik meg az emberek, elég toleránsak" - véli az egyetemi tanár, hozzátéve: abban azonban nagy a különbség, hogyan definiálják a politikát.

"Gyurcsány Ferenc mást sem mond folyamatosan, csak hogy a politika az: a kormányon lévőket hagyjátok nyugodtan dolgozni. Számukra a politika csak annyi, hogy megnyugtató szavakat mondjanak a politikusok, aki pedig nem így van, az kívül rekeszti magát a politikán" - mondta a szakértő.

Ez azonban nem így van, hiszen a politikának van más definíciója, a politikai eszközök sokkal szélesebbek, mint amire a magyar emberek gondolnak, ilyen volt például a kordonbontás, vagy az, hogy Orbán Viktor a népszavazásra építi fel a politikáját - tette hozzá Lánczi András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×