eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány: példa nélküli támadás

A köztársaság egyik alapintézménye elleni, példa nélküli támadásnak nevezte a kormányfő a rendőrség Teve utcai székházánál történteket.

Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Bene László országos rendőrfőkapitány társaságában a XIII. kerületi Rendőrségi Igazgatási Központba látogatott.

Az épületre hajnalban lőttek rá ismeretlenek géppisztollyal; senki nem sérült meg.

Az országos rendőrfőkapitány közölte: 14 lőszerhüvelyt találtak a József Attila Színház parkolójában.

A lövéseket az első hírekkel szemben mégsem mozgó autóból, hanem álló helyzetből adták le.

Az épületet 15 lövés találta el, a kár 15 millió forint - mondta Bene László.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a támadásnak szemtanúi is voltak; a parkoló őre, illetve a Teve utcai székház előtt álló rendőrök is látták, amikor ismeretlenek lövéseket adtak le az épületre.

Garamvölgyi László korábban az Inforádióban azt mondta: az épület ablakain a 6. és a 13. emelet között lövedékek ütötte nyomok láthatók.

Az országos rendőrfőkapitány ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

{{keretes_cim}}

Nyakó István, az MSZP szóvivője az InfoRádióban azt mondta: azok, akik az éjjel rálőttek a Rendőrség Teve utcai székházára, nyilván nem személyeket, hanem magát a rendőrséget, és ezzel a köztársaságot támadták meg.

A Fidesz azt várja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb tisztázzák, mi történt, és kik az elkövetői a Teve utcai rendőrszékház elleni támadásnak - közölte a párt alelnöke. Varga Mihály szerint "a rendőrségre vár egy alapvető feladat, minél előbb tisztázni, hogy mi is történt. Addig különféle konspirációk, összefüggések felvetését indokolatlannak tartom". Az ellenzéki politikus leszögezte, hogy a Fidesz elutasítja az erőszak minden formáját, és hangsúlyozta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek a Kossuth téri kordon és a lövöldözés között vázoltak fel összefüggést, anélkül, hogy pontos információk lennének az éjszaka történtekről.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta: megdöbbentő és furcsa, hogy ez az esemény néhány nappal azt követően történt, hogy Szilvásy György kancellárminiszter bejelentette a szélsőséges csoportok várható támadását a parlament épülete és más közintézmények ellen. Ennek ellenére a KDNP nem kíván prekoncepcióval élni, nem kíván semmiféle feltételezést megelőlegezni - tette hozzá.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a lövöldözés egyfajta jelzés lehet a támadók részéről, hogy "ti sem vagytok biztonságban, ezt is meg merjük tenni".

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője hangsúlyozta: ameddig nem zárul le a nyomozás, addig senki nem nyilatkozhat felelősen a támadás szándékáról és semmiféle találgatás nem lenne szerencsés az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×