eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bizalmi szavazás - mondatról mondatra

Bizalmat szavazott az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és kormányának. Előtte a kormányfő bocsánatot kért, és kiállt a kormányzás folytatása mellett. A kormánypárti frakciók felszólalói támogatták a kormányfőt, az ellenzékiek nem.

Gyurcsány: bocsánat és sajnálat

A parlamentben a bizalmi szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bocsánatot kért azért, hogy az elmúlt években kerülte a szembenézést. "Bátortalanok voltunk és megpróbáltuk megkerülni a legegyenesebb válaszokat" - jelentette ki a kormányfő. Részletek itt!

Lendvai: azok közé tartozom, akik a békét féltik

Az MSZP frakcióvezetője szerint igent kell mondani az új kezdetre, és nemet az ultimátumra, a zsarolásra. Lendvai Ildikó a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazás vitájában azt mondta: a bizonytalanság által keltett kár nagyobb lehet, mint a megszorítások teljes összege.

Az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: vannak, akik azért aggódnak, hogy a miniszterelnök távozását követelőknek van egy forgatókönyve, és vannak, akik attól félnek, hogy nincs. Részletek itt!

Navracsics: a politikai felelősség lelkiismereti kérdés

A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök a választási kampányban a saját szavazóit vágta át. Navracsics Tibor a miniszterelnöki bizalmi szavazást megelőző vitában, Gyurcsány Ferenc felszólalására reagálva azt mondta: a kormányfőnek személyesen kell viselnie a felelősséget a történtekért. Részletek itt!

Kuncze: nem gyalázni jöttem Orbán Viktort

Az SZDSZ elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy az SZDSZ támogatja Gyurcsány Ferencet és a kormányprogramot a bizalmi szavazáson. Kuncze Gábor szerint nem szabad engedni az ultimátumnak, a tüntetés és az abból kinövő erőszak egyedül Orbán Viktor hatalomvágyát szolgálja. Részletek itt!

Dávid: az MDF nemet mond a félrevezető taktikázásra

Az MDF nemet mond Gyurcsány Ferenc félrevezető taktikázására - mondta a parlamentben az ellenzéki párt elnöke. Dávid Ibolya a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást megelőző vitában kijelentette: a kormányfő elvesztette hitelét és megsértette nemzetét. Részletek itt!

Semjén: bűnrészességet vállalnak a bizalmat szavazó képviselők

A KDNP frakcióvezetője szerint a kormánypárti képviselők bűnrészességet vállalnak azzal, ha bizalmat szavaznak Gyurcsány Ferencnek. Semjén Zsolt úgy vélekedett: a miniszterelnök megerősítésére valójában nincs is morális legitimációja a szocialista frakciónak, mert a balatonőszödi beszédben leleplezett hazugságnak köszönhetik mandátumukat a képviselők. Ez a szavazás fából vaskarika lesz - jelentette ki Semjén Zsolt. Részletek itt!

Veres: semmi kétely

A nyilvánosságra hozott államháztartási adatok tartalmával, hitelességével kapcsolatban egyetlen alkalommal sem merült fel kétely, sem belföldön, sem külföldön - mondta Veres János pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: a pénzügyminisztérium tavaly és idén is, minden hónapban, az előre közölt publikációs naptár szerinti időben nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyeket a költségvetésről, a fő folyamatokról nyilvánosságra kell hozni.

Idén március 10-én a tárca honlapján valamennyi államháztartási adat pontosan nyilvánosságra került - tette hozzá, Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető szavaira realgálva.

Semjén Zsoltnak válaszolva, aki felszólalásában a bizalmi szavazás módjáról is beszélt, a pénzügyminiszter felidézte az államfőválasztást. "Az pontosan elég tanulság volt valamennyiünknek abból, hogy milyen is a Fidesz szempontjából a titkos szavazás Magyarországon" - jegyezte meg.

Boross: a kormányfő elkésett a bocsánatkéréssel

A volt MDF-es miniszterelnök azt mondta, ugyan nem a balatonőszödi beszéd miatt, de nemmel fog szavazni, bár tudja, hogy a költségvetési kiigazításra szükség van.

Boross Péter hozzátette: méltányolja a miniszterelnök "kissé elkésett" bocsánatkérését, de hozzátette: aki azt hiszi, a reformok azt jelentik, hogy mindennek totálisan neki kell rohanni, az téved.

A volt kormányfő hangsúlyozta: ha az alkotmányosság keretei megrendülnek, zűrzavar lesz az országban.

Nagy derültséget keltve tett egy megjegyzést a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének módjáról.

Boross Péter azt mondta, viszolyog attól, hogy ilyen módon használnak fel "kilopott anyagokat" politikusok ellen, és nosztalgiája van azok után az idők iránt, amikor erre a célra "mutatós kéjnőket" alkalmaztak.

Kóka: a szavazás a reformokról is szól

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint a szavazás Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki alkalmasságáról és a reformok, a stabilizációs program folytatásáról szól, majd hozzátette: bizalmat szavaz a kormányfőnek.

Mint kifejtette, a miniszterelnök mindaddig élvezi az SZDSZ bizalmát, ameddig demokrata, és folytatja a reformokat.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, a Fidesz "destabilizációs politikája" veszélyezteti a magyarországi befektetéseket és újabb munkahelyek létrehozását.

Kóka János úgy fogalmazott, "egy többszörösen bukott" politikus veszélyezteti az alkotmányosságot, de a kormányról a választók fognak dönteni.

Gyurcsány: ennek a közakaratnak fogok megfelelni

Egy miniszterelnöknek két "ura és parancsolója" van: a lelkiismerete és a parlament - mondta Gyurcsány Ferenc a személyét érintő bizalmi szavazást megelőző vitában, a képviselői felszólalásokra adott válaszában. Rámutatott: az Országgyűlés joga és kötelessége, hogy megadja, vagy megvonja a bizalmat a kormányfőtől. Részletek itt!

Fodor: Orbán 1990-ben még másként gondolta

Nem a kormány programja miatt vannak az emberek az utcán - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A liberális politikus emlékeztetett: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 1990-ben, amikor azt mondta, hogy az Antall-kormány hazudott, azt is megjegyezte, hogy nem lehet az utcán elintézni a vitákat, mert aki az utcára viszi a vitákat, az feszegeti a Magyar Köztársaság alkotmányos kereteit.

Ma Orbán Viktor épp az utcára készül vinni a vitákat - jegyezte meg.
14:45 órakor az általános vitát lezárták, és megkezdődött a név szerinti szavazás.

Gyurcsány Ferenc bizalmat szavazott magának, amiért tapsot kapott.

Bizalmat kapott Gyurcsány Ferenc a parlamentben

A frakciók az előzetesen bejelentetteknek megfelelően szavaztak, a koalíció igennel, az ellenzék nemmel voksolt. A független Gyenesei István is igennel szavazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×