eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Mindkét kormánypárt érintett a Strabag-botrányban?

A Világgazdaság információi szerint ismert magyar politikusok - így többek között a szocialista Puch László, valamint a szabad demokrata Kuncze Gábor -, illetve a pártjaik neve is szerepel az Eurocontact 2004. február 15-i belső feljegyzésében. Ebben arról van szó, hogy a nemzetközi építőipari konszern, a Strabag ezen a cégen keresztül utalt át pénzeket a magyar kormánypártoknak.

Az úgynevezett Strabag-ügyet Hans-Peter Martin osztrák független parlamenti képviselőjelölt robbantotta ki, akinek a birtokába került ez a dokumentum. A politikus a Világgazdasággal azt közölte, állításait tényekkel tudja igazolni, a bizonyítékait elvitte a Die Presse című osztrák laphoz, amely pénteken részletesen beszámol a botrányos ügyről.

A képviselőjelölt állítása szerint a szocialisták is érintettek az ügyben, hiszen a feljegyzés szerint "Puch László, az MSZP pénztárnoka türelmetlen és már szeretné átutaltatni a pénzt".

Az emlékeztetőben megoldási javaslatként az áll: Puchnak meg kellene mondani, hogy a Strabag a pénzt az Eurocontacton keresztül szeretné kifizetni, mivel ezzel a céggel már régóta szerződéses viszonyban áll, és az ügy így "hitelt érdemlően és biztonságosan" elintézhető.

"A Strabag hol tud bennünket kifizetni?"

Szó szerint még az is szerepel az emlékeztetőben: "fennáll még a lehetőség rajtunk keresztül arra, hogy a pénz egy részét közvetlenül adományozzuk a pártoknak".

A feljegyzésben az is szerepel, miként lehetne a pártfinanszírozást technikailag a legcélszerűbben lebonyolítani. Például: "Milyen csatornái vannak a Strabagnak?", "A Strabag hol tud bennünket kifizetni? Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában?".

Azt is felvetik, hogy esetleg egy alacsony adókulccsal rendelkező országban levő céget kellene megadni a jutalékok kedvezményezettjeként.

Hálás és túlfizetett cégek?

Az átutalások évében, 2004-ben a magyar Strabag csaknem 240 milliárd forintos állami megrendelést nyert el több autópálya-tenderen.

Szakértők már régen állítják (és a legutóbbi pályáztatások során be is bizonyosodott), hogy a korábbiaknál sokkal olcsóbban is meg lehet építeni egy kilométernyi autópályát. Így évek óta makacsul tartja magát a vélekedés, hogy a túlfizetett építőcégek hálásak lehetnek a mindenkori kormánypártoknak.

Fényi Tibor tagad

Fényi Tibor, a Strabag Építő Zrt. kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak azt mondta, cégének nincs tudomása arról, hogy a multinacionális konszern központja kivel milyen szerződést köt, így az Eurocontactnak adott megrendelés sem ismert előttük.

Arra a kérdésre, nem találja-e "érdekesnek" azt az összefüggést, hogy a Strabagtól származó pénzek liberális szervezetekhez vándorolnak, ő pedig az egyetlen magyar liberális pártnak, az SZDSZ-nek volt alapító tagja, Fényi Tibor kijelentette, semmi köze nincs ehhez a tranzakcióhoz.

Azzal érvelt, hogy ő már négy évvel ezelőtt megszakított minden kapcsolatot a szabad demokratákkal, ráadásul csak ez év szeptember elseje óta dolgozik a Strabagnak.

A kommunikációs vezető mindemellett semmi furcsát nem talál abban, hogy egy külföldi liberális politikus - Zach - magyar liberális civil egyesületeket támogat a saját, adózott jövedelméből.

MSZP: nem kaptunk pénzt

A magyar Strabagnak mégis lehet köze a pénzek átutalásához, hiszen az Eurocontact feljegyzésében szerepel annak az Appelshoffer Józsefnek a neve is, aki a cég útépítési ágazatának igazgatója.

Puch Lászlót, az MSZP pénztárnokát a Világgazdaság nem tudta elérni, a szocialista párt sajtóosztályától az az egymondatos hivatalos választ kapták, hogy az MSZP nem kapott pénzt a Strabagtól.

Kuncze: a Strabaghoz "nem köthető" támogatás

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök cáfolta, hogy támogatást kaptak volna a Strabagtól, vagy az Eurocontact nevű cégtől. Azt ugyanakkor elismerte az SZDSZ vezetője, hogy az osztrák liberális párt intézményétől, a Liberális Intézettől kaptak kisebb összeget.

Kuncze Gábor szerint 2004-ben például mintegy 20 millió forintot kaptak, "de ez nem köthető a Strabaghoz". Arról, hogy más liberális pártoktól érkeznek-e adományok az SZDSZ-hez, a pártelnök azt mondta: ez változó. A támogatásokat pedig a párt minden évben feltünteti a Magyar Közlönyben.

Magyarországon a pártok csak az olyan donoroktól nem fogadhatnak el adományokat, amelyekben valamilyen állami szerepvállalás van, tehát állami vagy részben állami tulajdonú cégektől, költségvetés által támogatott alapítványoktól, költségvetési szervektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×