eur:
389.11
usd:
361.76
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Lehetetlen megjósolni Gyurcsány sorsát - nemzetközi lapszemle

A nemzetközi sajtó továbbra is sokat foglalkozik a budapesti eseményekkel, de több lap is burkoltan, vagy nyíltan óv a Fidesznek a hatalomba való visszatérésétől.

A német Tagesspiegel szerint Gyurcsány Ferencnek nem volt más választása, mint a beismerés, különben hogyan lehetne véget vetni a kormányon lévők hazugságainak? - teszi a fel a kérdést. A német újság megjegyzi még: úgy tűnik, az "új Európában" még nem fejeződött be a piacgazdaságba való átmenet.

A spanyol El Periodico szerint a kelet-európai országokban zajló kemény neo-liberális reformok és az EU-csatlakozás támasztotta feltételek létrehozták a tiltakozás melegágyát. Fennáll a veszély, hogy tovább erősödik a populizmus, a nacionalizmus és a szélsőjobb.

A svájci Le Temps szerint az EU régi tagjai ezentúl nagyon óvatosan fogják szemlélni Közép- és Kelet-Európát. A politikai élet radikalizálódása aggodalommal tölti el őket - írja.

A Lidové Noviny, cseh konzervatív lap szerint Gyurcsány Ferenc a több régiós politikushoz képest pozitív hős. A posztkommunista Közép-Európa tele van populista politikusokkal - írja. Gyurcsány lehetett volna diplomatikusabb, de igazán az volt a bűne, hogy beismerte: hazudott az ország állapotáról a választások előtt. "De ki nem teszi ezt, különösen, ha hatalmon van? Ki az, aki a mi posztkommunista Közép-Európánkban megmondja a választóknak, hogy mi vár rájuk a valóságban?" - teszi fel a kérdést a lap, majd megjegyzi: amikor Gyurcsány Ferenc 13. havi fizetést ígért a választóknak, akkor Orbán Viktor túltett rajta a 14. havi nyugdíj ígéretével.

A Hospodárské Noviny című gazdasági lap is több írást szentel a magyarországi helyzetnek. A lap szerint lehetetlen megjósolni, hogy marad-e Gyurcsány Ferenc a tisztségében. A magyarok vagy megbékélnek azzal a miniszterelnökkel, aki ugyan hazudik a választás előtt, de talán segít a gazdaságnak, vagy a kormány élére olyan ember kerül, aki valószínűleg megakasztja a már amúgy is régen halogatott reformokat. A lap ezek után bírálja Orbán Viktort, egyebek mellett felidézve a "nemzeti élettérről" szóló mondatát, amellyel úgymond aggodalmat váltott ki minden környező országban, csakúgy, mint a gazdaságot értintő "nemzeti patriotizmus" emlegetésével és felrója neki, hogy a szocialistákon is túltett drága szociális ígéreteivel.

A párizsi Le Monde arról számol be, hogy Budapest utcáin alábbhagyott a tiltakozás és hogy az elmúlt éjszaka nem volt incidens. A lap emellett megemlíti, hogy a Fidesz lefújta a szombatra tervezett nagygyűlést, amelyre 200 ezer embert vártak. A Le Monde kitér arra is, hogy a Fidesz elzárkózott attól, hogy részt vegyen a helyzetről szóló több párti tárgyalásokon, és idézi Orbán Viktor ötletét a szakértői kormány megalakításáról, illetve arról, hogy az önkormányzati választásoknak valójában a Gyurcsány Ferenc személyéről szóló népszavazásnak kell lenniük.

A La Libre Belgique című belga lap - amely magát keresztény- és uniópártinak nevezi - azt írja, hogy a magyar jobboldal győzelme az euroszkepticizmus felé jelentene visszalépést, és nem lenne túl bátorító a reformok szempontjából. A cikk megemlíti, hogy bár az összes párt egyetért az erőszak elutasításával, a jobboldal dühét tovább szítja Gyurcsány Ferenc hazugságról szóló beismerése. Ugyanakkor a politikai dialógusra való meghívást a Fidesz elutasította - jegyzi meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×