eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ötvenhatos moszkvai nyereményút: ötletgazda kerestetik

Az 56-os diákvetélkedő január 23-án kezdődött, és október 23-án ér véget; a győztes csapat Moszkvába utazhat. A minisztérium és a történelemtanárok is állítják: nem az övék a bizarr ötlet.

Ötven évvel a forradalom után azt szeretnénk, ha a fiatalok döntő részt vállalnának a megemlékezésben - írja még miniszterként Magyar Bálint a verseny honlapján.

A játékot az Oktatási Minisztérium indította el, karöltve a Történelemtanárok Egyletével. A részletek, illetve minden hónap 23. napján az eredmények a tárca "Nemzeti Emlékezet" nevű programjának honlapján olvashatók.

Külföldön figyeltek fel a fődíjra

A verseny fődíja egy moszkvai tanulmányút, ami a sajtó szerint többeket felháborított. A Magyar Nemzet például úgy fogalmazott: a szervezők abba az országba viszik emlékezni a magyar fiatalokat, amelynek harckocsijai és katonái ötven évvel ezelőtt vérbe fojtották a magyar forradalmat.

Az ellentmondásos díjválasztásra mégsem a magyar sajtó, hanem a külföldi hírügynökségek figyeltek fel. A Reuters például az "elég furcsa" kategóriába sorolta a hírt, amelyet több angol nyelvű internetes hírportál is átvett.

Egymásra mutogatnak

Az InfoRádió kereste az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, sajtóhírek szerint ugyanis a tárcánál elgondolkoztak azon, hogy megváltoztatják a verseny fődíját. A minisztérium sajtóosztályán közölték: a moszkvai tanulámányút ötlete a Történelemtanárok Egyletétől származik.

Az egylet elnöke viszont azt mondta: nem ők, hanem a minisztérium találta ki, hogy Moszkvába menjenek a győztesek.

Miklósi László hozzátette: ő is csodálkozott, sőt megdöbbent a fődíjon, de szerinte akár haszna is lehet egy moszkvai útnak, mert sok '56-os dokumentum csak az ottani levéltárakban kutatható.

Raszta forradalmár

Korábban a verseny elnevezése is vitát váltott ki, ugyanis a magyar szabadságharcról szóló vetélkedő Freedom Fighter néven fut, emblémáján egy raszta frizurás fiatalember szerepel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban sikertelenül kérte a tárcát, hogy legyen magyar elnevezése a programnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×