eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tölgyessy szerint minden eddiginél nagyobb a tét

Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politikai elemző szerint könnyen lehet, hogy a 2006-os választásoknak minden eddiginél nagyobb lesz a tétje. A választásokon szerinte kiderül, milyen a magyar az ezredfordulón, mennyire tisztelik az állampolgárok a tényeket, mennyire megfontoltan mérlegelnek.

A kérdés nemcsak az, hogy ki kerül hatalomra, hanem az is, hogy Magyarország tovább merül-e a népbaráti ígérgetésben, vagy végre megnyílik az esély a felelős cselekvésre - írta a fideszes képviselő a Népszabadságban.

Tölgyessy Péter szerint bizonytalan, hogy melyik oldal nyeri meg a választásokat, ám bárki lesz a miniszterelnök, az államháztartás állapota miatt nehéz helyzetben kezd kormányozni.

Szerinte a gondok megoldásához éppen a pártok által ígértek ellenkezőjét kellene tenni.

Az elosztás-központú, komótosan mozduló szocialisták eddig mindig meghozták a legszükségesebb döntéseket a közvetlen pénzügyi válságok előtt, de a mélyebb reformokkal csak akkor kísérleteztek, ha már minden más lehetőséget kipróbáltak - írta az elemző.

Tölgyessy Péter úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor kormányzása első három évében példamutatóan rigorózusan tartotta kézben a kiadásokat, de most különösen sok, a jövőbeni cselekvőképességét akadályozó cöveket ver le kampányában.

Hivatkozhat majd elvileg a feltételezettnél rosszabb örökségre, de a szavahihetősége elvesztése nélkül nem adhatja fel nyomban összes ígéretét - tette hozzá.

Az elemző szerint előfordulhat az is, hogy egy súlyos forintválság kényszeríti ki a gazdaságpolitikai fordulatot.

Ha az új kormány nem akar végigkínlódni négy évét, akkor jobb, ha időben cselekszik. Lehetetlen ugyanis csupa szeretnivaló lépéssel kikászálódni a bajokból.

Milyenek a szocialisták és Gyurcsány?


A két évtizede még diktatúrát működtető, a kisemberek kispolgári felemelkedésén ügyködő káderpárt lett mára az új magyar kapitalizmus egyik úttörője, a magyar parlamentarizmus oszlopa. Minden átalakulása ellenére azonban felemás egész létezése - összegezte véleményét az MSZP-ről Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a miniszterelnök életútja megtestesíti a jobboldal számára az egyszerre nagytőkéssé és demokratává átöltözött kommunistát.

Gyurcsány Ferenc a pártelit akarata ellenére, biztos szervezeti háló nélkül, utolsó reménységként került pozíciójába. Roppantul akarja a sikert, merész újításokról beszél, de a szűkös költségvetési lehetőségek, a behatárolt politikai felhatalmazás miatt gyakran ad hoc módon cselekszik. Csak a választások után tudható meg valójában mekkora politikai tehetség - írta az elemző.

Mire építi politikáját Orbán Viktor?

A Fidesz elnökének valóságérzékelése nem a régi, és környezetében is elsorvadtak a visszacsatolás lehetőségei. Mégis, minden jel szerint van annyi realitásérzékelése, hogy a legveszélyesebb vállalkozásoktól visszariadjon. Orbán Viktor sokszor inkább ráérez az emberek gondolataira, mint a társadalomtudósok - vélekedett Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a Fidesz elnöke hosszú ideje a magyar lélek árnyékosabb oldalára alapozza politikáját, a nemzetkarakter régi jellegzetességeit - az örök nagyotmondást, délibábos reménykedést, a sült galamb várását, a személyes felelősség hárítását, a megoldást kívülről, felülről váró vágyakat, a sérelmi magatartását - igyekszik módszeresen aktivizálni.

A nemzeti hiúságra, az abból fakadó önáltatásra, irigységre, a másik magyar elleni acsarkodásra épít - írta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×