Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tölgyessy szerint minden eddiginél nagyobb a tét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politikai elemző szerint könnyen lehet, hogy a 2006-os választásoknak minden eddiginél nagyobb lesz a tétje. A választásokon szerinte kiderül, milyen a magyar az ezredfordulón, mennyire tisztelik az állampolgárok a tényeket, mennyire megfontoltan mérlegelnek.

A kérdés nemcsak az, hogy ki kerül hatalomra, hanem az is, hogy Magyarország tovább merül-e a népbaráti ígérgetésben, vagy végre megnyílik az esély a felelős cselekvésre - írta a fideszes képviselő a Népszabadságban.

Tölgyessy Péter szerint bizonytalan, hogy melyik oldal nyeri meg a választásokat, ám bárki lesz a miniszterelnök, az államháztartás állapota miatt nehéz helyzetben kezd kormányozni.

Szerinte a gondok megoldásához éppen a pártok által ígértek ellenkezőjét kellene tenni.

Az elosztás-központú, komótosan mozduló szocialisták eddig mindig meghozták a legszükségesebb döntéseket a közvetlen pénzügyi válságok előtt, de a mélyebb reformokkal csak akkor kísérleteztek, ha már minden más lehetőséget kipróbáltak - írta az elemző.

Tölgyessy Péter úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor kormányzása első három évében példamutatóan rigorózusan tartotta kézben a kiadásokat, de most különösen sok, a jövőbeni cselekvőképességét akadályozó cöveket ver le kampányában.

Hivatkozhat majd elvileg a feltételezettnél rosszabb örökségre, de a szavahihetősége elvesztése nélkül nem adhatja fel nyomban összes ígéretét - tette hozzá.

Az elemző szerint előfordulhat az is, hogy egy súlyos forintválság kényszeríti ki a gazdaságpolitikai fordulatot.

Ha az új kormány nem akar végigkínlódni négy évét, akkor jobb, ha időben cselekszik. Lehetetlen ugyanis csupa szeretnivaló lépéssel kikászálódni a bajokból.

Milyenek a szocialisták és Gyurcsány?


A két évtizede még diktatúrát működtető, a kisemberek kispolgári felemelkedésén ügyködő káderpárt lett mára az új magyar kapitalizmus egyik úttörője, a magyar parlamentarizmus oszlopa. Minden átalakulása ellenére azonban felemás egész létezése - összegezte véleményét az MSZP-ről Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a miniszterelnök életútja megtestesíti a jobboldal számára az egyszerre nagytőkéssé és demokratává átöltözött kommunistát.

Gyurcsány Ferenc a pártelit akarata ellenére, biztos szervezeti háló nélkül, utolsó reménységként került pozíciójába. Roppantul akarja a sikert, merész újításokról beszél, de a szűkös költségvetési lehetőségek, a behatárolt politikai felhatalmazás miatt gyakran ad hoc módon cselekszik. Csak a választások után tudható meg valójában mekkora politikai tehetség - írta az elemző.

Mire építi politikáját Orbán Viktor?

A Fidesz elnökének valóságérzékelése nem a régi, és környezetében is elsorvadtak a visszacsatolás lehetőségei. Mégis, minden jel szerint van annyi realitásérzékelése, hogy a legveszélyesebb vállalkozásoktól visszariadjon. Orbán Viktor sokszor inkább ráérez az emberek gondolataira, mint a társadalomtudósok - vélekedett Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a Fidesz elnöke hosszú ideje a magyar lélek árnyékosabb oldalára alapozza politikáját, a nemzetkarakter régi jellegzetességeit - az örök nagyotmondást, délibábos reménykedést, a sült galamb várását, a személyes felelősség hárítását, a megoldást kívülről, felülről váró vágyakat, a sérelmi magatartását - igyekszik módszeresen aktivizálni.

A nemzeti hiúságra, az abból fakadó önáltatásra, irigységre, a másik magyar elleni acsarkodásra épít - írta az elemző.