Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Koronázási program – Még mindig lebegtetik Harry herceg szerepét

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. május 5. 17:33
Az utolsó főpróbák után szombatra minden készen áll Londonban a „nagy felhajtásra”, azaz III. Károly király és felesége, Kamilla megkoronázására.

Az esemény helyszíne a Westminsteri Apátság. Azok a szerencsések, akik időben letáboroztak az útvonalon, láthatják a királyi pár hintaját – majd később a légi parádét.

A szombati nagy nap előtt, amelynek eseményeit Nagy-Britanniában és világszerte milliók kísérik figyelemmel, pénteken megtörténtek az utolsó főpróbák is. Károly király és Kamilla az ősi koronázási helyszínen, a Westminsteri Apátságban járt, ahová a programleírás szerint –

a kis távolság ellenére 40 percig tart szombaton a hintós menet.

Az érdeklődő és a sorban állásban magukat mesternek tartó britek már pénteken elkezdtek letáborozni az útvonal engedélyezett részén, megjelentek a szokásos kis sátrak, kempingszékek, termoszok és persze a brit zászlócskák.

A királyság rajongó hívei az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Alessandra Tarantino

Magáról az ötrészes szertartásról is részletes ismertetőt adtak ki. Ebben megtalálható a régi hagyományok előtti főhajtás: a király „bemutatása a népnek”, a koronázó Canterbury érsek esküje és a király esküje is, hogy őrködik a törvények betartása és a protestáns hit felett – bár

Károlyról már korábban tudni lehetett, hogy az összes brit vallási közösség bevonásával szeretne uralkodni.

Nemcsak az előző feleségétől, a tragikus módon elhunyt Dianától elvált Károly várt koronázásra, de mostani királyi hitvese, és ifjúkori szerelme, Kamilla is – akit megillet a királynői cím és a korona. Ő viselheti négy királyi korona legújabb darabját, az 1937-ben készült Erzsébet Királynő Koronát, amelyet az elhunyt II. Erzsébet édesanyjának készítettek.

A rítus szerint

a Canterbury érsek a ritkán látott Szt. Eduárd koronával koronázza meg a királyt.

Ezenkívül szerephez jut Skócia koronája és a Birodalmi Állami Korona – mindegyiket újra igazították, hogy Károly király viselni tudja.

A királyság rajongó hívein az uralkodócsalád tagjait ábrázoló álarcok, amint az ünnepségre várakozva táboroznak a koronázási menet útvonalán, a londoni Mallon 2023. május 5-én. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban. MTI/AP/Alessandra Tarantino

A szombati programban még szerepelt egy légi parádé, amelyet a királyi pár hagyományosan a Buckingham-palota erkélyéről tekint meg. Nagy kérdés volt, hogy a családból ki részesül abban a megtiszteltetésben, hogy kiállhat velük. Erre a választ az utolsó pillanatig lebegtették, de már korábban világossá vált, hogy a rokonaitól elhidegült és feleségével Amerikába költöző

Harry herceg – aki nagyon rövid időre hazalátogat – valószínűleg nem lesz ott.

Közben az ünneplés és az ünnepi hangulat már a nagy esemény előtt kezdetét vette. A héten Károly és Kamilla több fogadást is tartott. Pénteken a brit Nemzetközösség vezetőivel való találkozó, majd külföldi királyi családok és állami képviselőkkel tartott fogadás volt a programban.

Az esemény érdekessége, hogy a hindu vallású Rishi Sunak miniszterelnök is megszólal a szertartáson és felolvas egy passzust a Bibliából. Ennek ellenére Richard Starkey történész nekiment, és azt mondta egy tévéműsorban, hogy „nincs teljesen köze a brit kultúrához”, viszont a miniszterelnököt épp az általában jobban nacionalistának tartott konzervatív képviselők vették védelmükbe és minősítették rasszistának a történészt.

A britek egy része – főként a fiatalok – elavultnak és igazságtalannak tartják a monarchia intézményét, viszont nincsenek kevesen azok sem, akik elfogadják, vagy egyenesen szeretik az intézményt. Ők a mostani hosszú hétvégén különböző partikon és az utcákra kitett hosszú asztalok mentén ünnepelnek majd.