Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

A nyugat inkább a fegyverekben bízik, de Ukrajna és Oroszország is - a háború pénteki hírei

Infostart
2022. június 10. 10:20
Az oroszok már NATO-tagállamokkal kapcsolatos lépésekkel fenyegetőznek.
2022.06.10. 17:41

Ursula van der Leyen megszólalt, miután tárgyalt Ferenc pápával

Az ukrajnai háború befejezése érdekében teendő lépésekről egyeztetett Ferenc pápa az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, akit a Vatikánban fogadott - közölte a Szentszék pénteken.

2022.06.10. 17:40

Novák Katalin a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján: a béke a cél

A biztonság és a béke az első! – hangsúlyozza Facebook-posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, aki a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozójára érkezett a román fővárosba.

2022.06.10. 14:37

Energiabiztonsági megállapodást kötött Szerbia és Magyarország

Szijjártó Péter Belgrádba látogatott pénteken.

2022.06.10. 13:41

Rusvai Miklós a mariupoli kolera lehetőségéről, következményeiről, hatásairól

Ahol egészséges vezetékes ivóvíz van, ott kizárható, hogy kolerajárvány alakul ki – mondta megkeresésünkre a víruskutató.

2022.06.10. 13:40

Történelmi mélyponton a forint

Sosem kellett 376,7 forintot adni egy amerikai dollárért. Az euró is a 399-es árfolyamot közelíti, a 400 is meglehet délután.

2022.06.10. 13:39

Jelentés a frontról

Nagypontosságú orosz levegő-föld rakéták az ukrajnai Dnipro katonai repülőterén ukrán katonai gépeket semmisítettek meg - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve. Légi indítású precíziós rakéták a tábornok szerint emellett eltaláltak Harkiv közelében egy fegyver- és hadfelszerelésjavító üzemet, két vezetési pontot, 27 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, öt tüzérségi lőállást, köztük két rakéta-sorozatvető üteget, valamint öt rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt. A harcászati légierő gépei 46 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, amelynek következtében több, mint 150 ukrán "nacionalista" életét vesztette, hat harckocsi, négy tüzérségi löveg és két Grad rakéta-sorozatvető pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem a beszámoló szerint lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, öt ukrán drónt, négy Tocska-U és három Uragan rakétát. A rakéta- és tüzérségi erők 62 vezetési pontot, 138 tüzérségi lőállást, valamint 303 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást találtak el, amelynek következtében több, mint 350 "nacionalista" életét vesztette, hét páncélozott harcjármű, két Grad rakétavető, 5 tüzérségi löveg és aknavető, 16 katonai jármű, valamint 11 rakéta- és tüzérségi fegyver-, lőszer- és üzemanyagraktár semmisült meg. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 195 repülőgépet, 130 helikoptert, 1168 drónt, 336 légvédelmi rakétarendszert, 3484 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 499 rakétasorozatvetőt, 1843 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3528 speciális katonai járművet veszítettek. Konasenkov szerint az orosz műszaki alakulatok a "felszabadított" Szent Hegyek Nemzeti Park aknamentesítése során 224 robbanószerkezetet, köztük 66 páncélosaknát hatástalanítottak. A szakadár donyecki és luhanszki hatóságok pénteken újabb ukrán nehéztüzérségi támadásokról és civil áldozatokról tettek bejelentést. Egyedül Donyeck városra negyven rakétát lőttek ki. A donyecki területvédelem szerint péntekre a szakadár köztársaság területén 235 települést "szabadítottak fel". A közlemény értelmében a helyi "népi milícia" orosz támogatással folytatja az előrenyomulást Szlovjanszk felé. Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a Pervij Kanal orosz tévécsatornának azt mondta, hogy a leghevesebb harcok továbbra is Szeverodonyeck és Liszicsanszk birtoklásáért folynak. (MTI)

2022.06.10. 13:22

Orosz lépés a pénzügy világában

Az orosz központi bank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, a válság előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat és jelezte további csökkentések lehetőségét, mivel az infláció a közel 20 éves csúcsról már lassul, és fennáll a gazdasági teljesítmény zsugorodásának veszélye is. Az orosz jegybank pénteken 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Reuters hírügynökség felmérésében elemzők 100 bázispontos kamatvágást vártak. A jegybank közvetlenül Moszkva február 24-én Ukrajna ellen indított háborúját követően, 9,5 százalékról 20 százalékra emelte a kamatlábat. Azóta háromszor csökkentette a kamatot 300 bázispontos lépésekben - utoljára két héttel ezelőtt. "Az orosz jegybank a következő ülésein mérlegelni fogja az irányadó kamat további csökkentésének szükségességét" - áll a bank közleményében. A legutóbbi csökkentéssel az irányadó kamatláb jóval az éves infláció alá került, amely a központi bank szerint június 3-án 17,0 százalék volt. A jegybank prognózisa szerint az infláció 2024-re a 4 százalékos célértékre csökken. A felülvizsgált előrejelzés alapján az infláció az idén 14-17 százalék körül alakulhat, szemben az előző prognózisban tett 18-23 százalékos jelzéssel. A központi bank szerint a második negyedévben a gazdasági tevékenység visszaesése a vártnál kisebb mértékű volt, és az egész éves zsugorodás is alacsonyabb lehet az áprilisban előrejelzettnél. A gazdaság 2021-ben 4,7 százalékkal nőtt. (MTI)

2022.06.10. 12:44

Megnyílt az első közúti híd Oroszország és Kína között

Megindították a teherforgalmat pénteken az Oroszország és Kína között az Amur folyón átívelő első közúti hídon, Blagovescsenszk és Hejhe között.

2022.06.10. 12:13

Megszólaltak az Ukrajnában halálra ítélt britek családtagjai

A családtagok az ukrán és a brit kormány közbenjárását szorgalmazzák: állításuk szerint a két férfi az ukrán csapatokhoz való csatlakozásában nincs semmi törvényellenes.

2022.06.10. 12:12

Évekbe telhet...

Bár a magyarországi vállalatok többsége szerint már idén véget érhet az orosz-ukrán konfliktus, a világgazdaság csak több mint két év múlva érheti el a február előtti teljesítményt - derül ki a K&H nagyvállalatok körében végzett felméréséből. Az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló alapján a hazai cégek gazdasági kapcsolatai Oroszországgal és Ukrajnával hasonló időtávon állhatnak helyre a várakozások szerint. A vállalatok 54 százaléka várja az orosz-ukrán konfliktus lezárását még ebben az évben. A cégek 61 százaléka szerint ugyanakkor legalább két évbe fog telni, mire a világgazdaság eléri az orosz-ukrán konfliktus előtti teljesítményt, és ebből 17 százalék gondolja úgy, hogy még 5 éven belül sem áll minden helyre. Arra, hogy idén vagy jövőre meghaladható a korábbi szint, csak 12 százalék számít. A vállalatok 43 százaléka gondolja azt, hogy a hazai cégek Oroszországgal és Ukrajnával kiépített gazdasági kapcsolatainak helyreállásához legalább két évre lesz szükség. A kutatás szerint 15 százalék kalkulál azzal, hogy idén vagy jövőre már visszatérnek a konfliktus előtti állapotok, a cégek 14 százaléka viszont azt gondolja, hogy ez sosem fog bekövetkezni. A kutatás 360 magyarországi, 300 millió forint feletti árbevétellel rendelkező cég megkérdezésével készült március-áprilisban. (MTI)

2022.06.10. 10:36

A Balaton is ettől szenved?

Az elmúlt hónapokban – főként az ukrán háború hatásai és az infláció miatt – megtorpant a balatoni ingatlanpiac, az árak ugyanakkor tovább emelkednek - olvasható a Magyar Nemzet cikkében. A piacot alapvetően a parti vagy part közeli társasházak kereslete határozza meg – közölte a Balla Ingatlan közvetítőcég, amely szerint a vevők elbizonytalanodására utal, hogy több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat is egyre többen keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban. Közben tovább drágulnak a kedvelt nyaralóhelyeken található ingatlanok. Siófokon például az induló négyzetméterár a part menti, új építésű lakások esetében 1,3–2,2 millió forint – közölte Krausz Gábor, az ingatlanközvetítő cég siófoki irodájának szakmai vezetője.

2022.06.10. 10:21

Litvánia célkeresztben?

Jevgenyij Fedorov képviselő olyan törvényjavaslatot terjesztett az orosz parlament elé, amely indítványozza, hogy vonják vissza Litvánia függetlenségének elismerését - írja az Index. A tervezetről a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt, de írt róla a Pravda is. Fedorov szerint míg a Szovjetunió fennmaradásáról akkoriban mindenütt tartottak népszavazást, és ezeken elvetették a felbomlást, ugyanezt a referendumot Litvániában nem rendezték meg, és nem hagytak átmeneti időszakot a kiválással kapcsolatos egyéb kérdések hosszú távú rendezésére. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondta az Indexnek: szinte elképzelhetetlen, hogy Litvánia függetlensége egy orosz beavatkozás nyomán szűnjön meg.

2022.06.10. 10:20

Határon jöttek

Az ukrán-magyar határszakaszon 5283 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3359-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 202 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 224 ember, köztük 97 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatta az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrök az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.06.10. 10:04

Szlovák védelmi miniszter: A felfegyverzés sürgősebb, mint valaha

Az ukrán védelmi miniszter nagyra értékelte Szlovákia hajlandóságát a további segítségnyújtásra. A szlovák kormány pedig elfogadta a védelmi tárca stratégiai tervét.

2022.06.10. 10:02

A legtöbb vállalat egyszerűen kisétálna Oroszországból, de…

A legutóbbi elemzői felmérésükben az oroszországi kivonulás hosszú távú költségeit vizsgálták a Fidelity szakértői.

2022.06.10. 10:01

Orbán Viktor: a legkisebb vállalkozások is bekerülnek a rezsicsökkentés alá

Terjedelmes interjút adott a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Megérti a külföldi rendszámos tankolással kapcsolatos brüsszeli érvelést, de azt kéri, ne az "egy méret mindenkire jó" logikáját kövesse az EU.

2022.06.10. 10:00

Eltalálták az Azot vegyi üzemet, erőszakkal ott tartott civilekről beszélnek az oroszok

Egy csecsen vezető szerint Szeverodonyeck lakónegyedeit ukrán ellenőrzésű területről lövik nehézfegyverekkel.