Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Szakértő: egyhamar nem fog csillapodni a feszültség az Egyesült Államokban

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2021. január 19. 18:26
Várhatóan jó ideig megmarad a feszültség az amerikai társadalomban, az a kérdés, hogy erőszakos eseményekre sor kerül-e még – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa. A szakértő arról is beszélt, hogy éppen ezért példátlan biztonsági intézkedésekkel készülnek az új elnök beiktatására.

Kemény János véleménye szerint a felelős vezetők vélhetően mindent igyekeznek majd megtenni azért, hogy ne csak a látszata legyen meg, hanem ténylegesen is szavatolják majd a beiktatási ceremónia biztonságát, ami nem csupán egy napra korlátozódik, hanem a január 20-át megelőző öt és azt követő négy napot kell érteni alatta.

Ennek során mintegy 25 ezer nemzeti gárdista lett kivezényelve a helyi rendőrség támogatására, amibe beletartozik a papíron 2 ezer fős capitoliumi rendőrség kontingense, továbbá Washington város és a nemzeti park egyenruhásai, illetve fél tucat, ha nem több egyéb rendőri egység. Nem beszélve a szövetségi szervekről, köztük az elnök és a Fehér Ház, valamint a diplomáciai követek és a pénzügyminisztérium védelméért felelős erő, ami a vezető szerepet látja el a koordinációs rendszerben – sorolta a szakember.

Washington, 2021. január 18. Előkészítik a helyszínt Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbájára a washingtoni Capitoliumnál 2021. január 18-án. Joe Biden január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatóinak egy csoportja erőszakkal behatolt a Capitoliumba. MTI/AP/Patrick Semansky

Bár hírszerzői forrásokból tudni vélhető, hogy vannak bizonyos csoportok, amik akár támadásra is készülhetnek, az elérhető információk alapján a hatóságok nagyon erőteljes lépéseket tesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék a január 6-aihoz hasonló megmozdulásoknak – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa. Mindazonáltal

a nemzeti park rendőrség két helyszínen is ad lehetőséget majd tüntetés szervezésére,

amiket száz főben maximáltak. A közvetlen fizikai fenyegetések elhárítására – a fizikai akadályok mellett – számos ellenőrzőpontot, illetve biztonsági azonosítási intézkedést léptettek érvénybe a fővárosban, amik összességében remélhetően meg fogják akadályozni, hogy magát a ceremóniát megzavarják.

Washington, 2021. január 17. Lakat a biztonsági kerítésen, amellyel az utakat zárták le a washingtoni Capitolium környékén 2021. január 16-án. Joe Biden megválasztott amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségének zavartalansága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, valamint legalább 20 ezer nemzeti gárdista biztosítja az eseményt, miután január 6-án Donald Trump hivatalából távozó elnök támogatói erőszakkal behatoltak a Capitoliumba. MTI/EPA/Justin Lane

Megosztott társadalom

Kemény János az InfoRádió kérdésére válaszolva emlékeztetett, az Egyesült Államokban

mind a szélsőjobb-, mind a szélsőbaloldalon vannak hagyományai az erőszak alkalmazásának.

Mindez ugyan a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszakban háttérbe szorult, tekintve, hogy a külső fenyegetés a belső szélsőséges csoportokat is – politikailag – átmenetileg szétzilálta, viszont az utóbbi jó néhány évben láthatóan az említett közösségek elkezdték megtalálni a hangjukat. Ráadásul a Trump-érában ezekre ráerősítettek kifejezett az elnökpárti támogatók, és a különféle összeesküvés-elméleteket valló csoportok, amik szintén bonyolítják a helyzetet. Azt viszont nagyon nehéz megbecsülni – tette hozzá a szakértő –, hogy ezeknek a köröknek meddig tarthat ki a lendülete, személyes véleménye szerint még sokáig, a kérdés inkább az intenzitásuk, hogy mennyire lesznek hajlandóak továbbhaladni az erőszak alkalmazása útján. És, hogy a különféle preventív intézkedések mennyire lesznek ellenük hatásosak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Joe Biden beiktatása – Kemény János, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást