Nyitókép: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát

Itt a dokumentum: kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Infostart
2021. március 18. 17:05
Ezt Novák Katalin jelentette be a Twitteren, csatolva a dokumentumot is.

A kilépésre a korábbi kormányzati és miniszterelnöki nyilatkozatok alapján már számítani lehetett, most a családokért felelős tárca nélküli miniszter be is jelentette, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból.

Itt az idő elbúcsúzni – írta rövidke Twitter bejegyzésében Novák Katalin, mellékelve a kilépő nyilatkozatot.

Az EPP főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levélben annyi szerepel, hogy a Fidesz a továbbiakban nem kívánja megőrizni tagságát az Európai Néppártban.

A párt képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából, miután az megszavazott egy alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni – és felfüggeszteni – a néppárti képviselőcsoportból. A Fidesz végig ellene intézett támadásnak tekintette a tervet, majd a döntést. A képviselők függetlenként folytatják az EP-ben, a KDNP képviselői a frakció (és a párt) tagjai maradnak. Március 6-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már utalt a távozásra, miután közölte, hogy a frakcióból való kilépés után a néppárti tagság már csak technikai kérdés.

Mráz Ágoston Sámuel korábban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a Fidesznek az európai néppárti tagság egy eszköz, nem cél. A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélekedett, a kilépés pillanatában vélhetően gyengül, de később akár erősödhet is a Fidesz érdekérvényesítő ereje az európai politikában. Deutsch Tamás pedig az Arénában kijelentette: "az a bűnünk, hogy elmondtuk a Néppárt nevű királyról, hogy meztelen". Hozzátette: a Fidesz 12 képviselője függetlenként folytatja munkáját, Hölvényi György KDNP-s EP képviselő marad a néppárti frakcióban.

Hölvényi György később az InfoRádióban kifejtette, "jobb időkre tartogatja erejét" a KDNP, ezért marad az Európai Néppártban.

Feledy Botond arról beszélt, hogy az EPP-től jobbra két képviselőcsoport jöhet szóba az Európai Parlamentben, ha a Fidesz már meglévőbe szeretne belépni – erre még EPP-tagként is lett volna lehetősége, függetlenként pedig pláne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a néppárti informális források már nem fognak rendelkezésre állni, ez eleinte hiányt jelenthet majd a pártnak és a miniszterelnöknek.