Nyitókép: Balogh Zoltán

Egyes szakokon halaszthatják a nyelvvizsgaelvárást ez egyetemi felvételinél

Infostart
2019. április 1. 13:18
Az eredeti tervek szerint 2020-tól csak nyelvvizsgával lehetne bejutni a felsőoktatásba, de sajtóinformációk szerint lehet, hogy mégsem lesz általános ez az elvárás.

Noha a kormány már döntött arról, hogy 2020-tól csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezők juthatnak be a hazai egyetemekre, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Murai László a Magyar Nemzet cikke szerint úgy gondolja, egyes szakokon nem követelhető meg a papír a felvételizőktől, mert túlságosan sokan esnének el a bejutás lehetőségétől.

A HÖOK elnökének elképzelése szerint "a nemzetstratégiailag fontos képzések esetében némi haladékot" kellene kapniuk a diákoknak, akiknek természetesen mindent meg kellene kapniuk a minél jobb nyelvtudás érdekében.

Murai úgy látja, vannak olyan szakok, ahol a jelentkezők fele kihullhat a rendszerből, de elismeri, hogy a gazdaságtudományi, az orvosi, a pszichológiai és a jogi képzéseken nem nagyon lesz ilyen probléma.

"Sajnos nem áll túl jól e tekintetben a műszaki, a pedagógiai és az agrárképzési terület sem, ugyanakkor ezek nemzetstratégiailag is kiemelt fontosságúak, itt semmiképp nem veszíthetünk embert"

- nyilatkozta a HÖOK-elnök.

Országos átlagban - a cikk szerint - 30 százalék körül van azok aránya, akik nyelvvizsga nélkül felvételiznek. A HÖOK mindent megtesz azért, hogy halasszák el a 2020-as dátumot, illetve addig is fejlődjenek az iskolások minőségi nyelvtanulási lehetőségei - áll a cikkben.

A Magyar Nemzet egyébként úgy értesült,

a bizonyos szakokra érvényesíthető halasztással a HÖOK nyitott kapukat döngethet.

Ez esetben viszont a felvételi pontrendszert sürgősen át kell dolgozni, ugyanis sokan vannak, akik több középfokúval, illetve felsőfokúval jelentkeznek a felsőoktatásba.

Ismert, nem emelkedett drasztikusan a magyarországi sikeres nyelvvizsgák száma azok után, hogy az oktatási kormányzat kötelezővé tette 2020-tól a nyelvvizsgát az egyetemekre jelentkezők esetében. A kormány a közelmúltban iskolások számára kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási programot jelentett be, ennek részletei azonban még kidolgozás alatt állnak. A nyelvtanárok szakmai fórumain a kötelezővé tétel közeledtével mindinkább sürgetik a diákok nyelvtanulási hozzáférését.