eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szávay Ágnestől 2009-re vár kimagasló eredményeket edzője

Átrepülte a karácsony második felét a teniszező Szávay Ágnes és edzője, Kuhárszky Zoltán. Az Év női sportolója és az Év edzője München érintésével utazott Ausztráliába, ahol Szávay Ágnes már 2007 utolsó napján megkezdi a következő szezont. Kuhárszky Zoltán az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: arra számít, hogy a 19 éves magyar játékos állandósítsa helyét az élmezőnyben, de az igazi áttörést 2009-re várja tőle.

A Sportcsillagok Gálaestjén Ön és tanítványa is az év legjobbjának járó díjat vehette át saját kategóriájában. Mennyit jelent Önnek ez a kettős elismerés?

Nagy megtiszteltetés, hogy első teniszedzőként egyáltalán jelöltek, és meg is nyertem ezt a díjat. Tudom, hogy azért kaptam, mert Ági ennyire jól játszott. Már az év elején látszott, hogy magas szinten teniszezik, de hogy ennyire hosszan és ilyen stabilan nyújtsa ezt a teljesítményt, arra nem számítottam.

Mikor játszott a legjobban Szávay Ágnes?

Szerintem a US Open előtti előversenyen, New Havenben, ahol a döntőig menetelt, de ott sérülés miatt feladta a mérkőzést.

Mennyire vetette vissza az őszi sérülése a versenyzőt?

Szerintem egyáltalán nem vetette vissza. Ha valamikor jókor jöhet egy sérülés, ez most az volt, mert így több idő maradt a fizikai felkészülésre, és erre nagy szüksége volt Áginak.

Milyen célokkal vágnak neki a januári ausztrál nyílt teniszbajnokságnak?

Szeretnénk ott folytatni, ahol Ági abbahagyta. Ez nehéz lesz, mert egy hosszú kihagyás után senki sem tudja, hol áll, tehát fontos lesz jól kezdeni az évet. Ha újra bejut a nyolc közé egy Grand Slamen, az már nagy siker lenne.

Milyen akadályok várnak rá a következő szezonban?

Megnehezíti Ági helyzetét, hogy sok mérkőzésen már esélyesnek számít, az ellenfelek kiismerik a játékát, és többé nem az a fiatal lesz, akitől félnek.Mit gondol arról, hogy Szávay Ágnes már sztárnak számít Magyarországon? Rögtön letámadják, és a média érdeklődése fokozott iránta.

Ez nagyon problémás, és túl van értékelve. Magyarországon nem voltak edig igazi sztárok, pedig igen nagy az igény erre.

A válogatottbeli és az olimpiai szerepléssel nehezedik a következő évi program. Mennyire nehezítheti meg a fokozott terhelés a 2008-as szezont?


Áginak fontosak a nemzeti érzések, ezért is vesz részt a Fed Kupa-meccseken és az olimpián. Nem lesz könnyű helyzetben, ugyanis nagy versenyek vannak Peking előtt és után is, de remélem, sikerül úgy időzíteni, hogy az olimpián is jól szerepeljen.

Milyen világranglista-helyezéssel lenne elégedett jövő decemberben?

Lehet, hogy túl visszafogottnak tűnök, de egy ilyen kemény év előtt azt szeretném, hogy állandósítsa a helyét az első 20-ban. Remélem, hogy ennél jobban fog teljesíteni, de igazából 2009-re várok tőle kimagasló eredményeket. Ha kiemelik a nagy versenyeken a legjobb 16 között, akkor elvárható, hogy stabilan maradjon is ott, mert azt a szintet fogja teljesíteni. Akkor lesz igazán érdekes, hogy mikor jön ki egy nagy eredmény, egy Grand Slam-győzelem vagy -döntő.

A világelső Justin Henin is legyőzhető? Korábban ugyanis maga Szávay Ágnes mondta azt, a belga sztár az egyetlen játékos, aki ellen nem adna sok esélyt magának.

Henin kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott egész évben, és kimagasló játékos, de egy adott napon bárki megverhető, és sikerülhet ez Áginak is, aki szintén egy kiváló teniszező. Még nem találkoztak, de szerintem Ági az első mérkőzés után át fogja értékelni ezt a kijelentését.

Meddig kell várni a következő ilyen szintű magyar teniszezőre?

Nem ismerem a magyar mezőnyt, de úgy látom, az akarat és a teljesítmény mellett nagy szerencse is kell ahhoz, hogy egy magyar versenyzőből világklasszis legyen. Nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy rendszeresen éljátékosokat neveljünk ki. Mostohasportként kezelték eddig a teniszt, a gazdagok sportágjának tartották, ezért kevés támogatást kapott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×