eur:
389.26
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Marton Éva: "Pavarotti a legjobb volt mindenki között"

Marton Éva több alkalommal is együtt lépett fel a csütörtök hajnalban, 71 éves korában elhunyt Luciano Pavarottival, a többi mellett Verdi Trubadúrjában a New York-i Metropolitanban és a Milanói Scala Tosca című előadásában. Interjú.

Milyen volt a közös munka Pavarottival?

Olyan ember volt úgy a színpadon, mint a színpadon kívül, mint nagyon kevesen. Teljesen fel tudott oldódni, baráti szinten volt a kapcsolat, ki tudta alakítani, hogy az ember azt érezte: fontos a számára. Én nagyon szép dolgokat éltem vele át. A Trubadúrra készültünk a Metropolitan-ben és egyszer csak azt kérdezte, nincs-e kedvem lemenni hozzá - mert hogy ugyanabban a házban laktunk -, és azt monda: főzök nektek egy spagettit. Mi a férjemmel ezt örömmel vettük. Lementünk hozzá, együtt megfőztük, megettük, majd bementünk a szobába. Véletlenül ott volt a kotta az asztalon. Egyszer csak azt mondta: "nézzük csak meg ezt a felfutást! Hogy oldod meg?" Én megmutattam neki, és azt mondta: "nagyszerű. Mindig így használd a hangodat. Így mindig megmarad a magasságod". Úgy tudta az okos tanácsait belefűzni a mondandójába, hogy az ember észre sem vette. Aztán később többször emlékeztem rá: végső soron egy egész életre adott tanácsot.

Milyen darabokban játszottak együtt?

Az első volt a Tosca, a milánói Scalában. Én akkor csak beugrottam, mert egy énekesnő az utolsó pillanatban lemondta az előadást. Nagyon kellemetlen volt a próbán, hogy hátul összefogta a ruhámat, úgy fogott, mint egy kismacskát. Azt gondoltam: milyen tolakodó ez a férfi már a színpadon, milyen lesz a színfalak mögött? Én buta fejemmel mást gondoltam, amikor kimentem a színpadról, kikísért, és odasúgta: menj a szabóhoz mert hátul kinyílott a ruhád. Az első felvonás első jelenetében végig tartotta a ruhát, hogy ne legyek nevetség tárgya. Õrült lélekjelenléte volt. És nagyszerű partner volt Egy élmény volt vele énekelni.

Mi volt az ő orgánumában, a technikai tudásában különleges?

Ami egyedülálló volt, és ami nagyon kevés énekesre jellemző, a regiszterek kiegyenlítődése, azaz a magasabb régiókban éppúgy szólt a hangja, mint a mélyebbekben és a középsőben. Csodálatos technikával rendelkezett. Ez az évek alatt sem változott, technikailag a legjobb volt mindenki között.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×