eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét

Egyeztetett a szerb államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke, kedden pedig összeül a szerb Nemzetbiztonsági Tanács. Az egységes álláspont szerint Koszovó Szerbia része kell, hogy maradjon. Hétfőn Belgrádban több mint ezer egyetemista tüntetett, "Európa a legfontosabb" jelszóval.

A szerb nemzet és nemzetpolitika egységét mutatta, hogy hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek a különben haragban lévő koalíciós partnerek, Boris Tadic köztársasági elnök és Vojislav Kostunica kormányfő, valamint Oliver Dulic, a parlament elnöke.

A Brüsszellel folyó tárgyalásokról egy szót sem ejtettek, ugyanakkor egyhangúlag kinyilatkoztatták: olyan rendelkezést hoznak, amely azonnal hatályon kívül helyezi és semmissé nyilvánítja Koszovó függetlenségének kikiáltását, Szerbia pedig ezzel összhangban cselekszik majd a továbbiakban.

Ezt megerősíti a keddre összehívott szerb nemzetbiztonsági tanács, majd csütörtökön a szerb kormány és parlament is.

Közben konkrét akciót, illetve akciótervet is emlegetnek, erről azonban még nem lehet részleteket tudni.

Kiszivárgott viszont, hogy komoly vita folyt a hétfői magas szintű találkozó helyszínéről: a hírek szerint se Kostunica kormányfő, se Tadic köztársasági elnök nem akart a másik kabinetjébe menni, még akkor sem, ha az egységes szerb nemzetpolitikáról volt szó.

A találkozóra valahol Belgrádban került sor a hétfő esti órákban, a hivatalos közlemény a helyszínt azonban nem említi.

A nehézségek ellenére született egységes álláspont: Koszovó hiába kiáltja ki függetlenségét, Szerbia azt nem ismeri el és azonnal hatályon kívül helyezi.

Hétfőn több mint ezer belgrádi egyetemista tüntetett a városban azzal a jelmondattal, hogy "Szerbiának Európában a helye"; erről okmányt adtak át Kostunica kormányfő kabinetjének.

A miniszterelnök Szerb Demokrata Pártjának fiataljai ellentüntetést próbáltak szervezni azzal az indokkal, hogy az egyetemisták valójában politizálnak és a politika áldozataivá váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×