eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az orosz sajtó a "magassarkú" Sarkozyn élcelődik

Sárközy francia elnökön gúnyolódik az orosz sajtó. Az alacsony növésű államfőt cipője miatt és a Vörös Térre látványáról szóló álma miatt is pellengérre állították. Közben Vlagyimir Putyin nem volt hajlandó támogatni az Iránnal szembeni keményebb hangot, mert szerinte Teherán nem akar atombombát magának.

Miközben Londonban és Washingtonban Nicolas Sarkozy dinamizmusát csodálják és értékelik a feléjük tett diplomáciai gesztusokat, Moszkvában nem volt túl nagy sikere a francia elnöknek.

Az orosz sajtó élcelődő hangnemben vette sorra a Sarkozy-vizit eredményeit és viccelődött azon, hogy milyen módszerekkel próbált a vendég bensőségesebb viszonyt kialakítani házigazdájával.

Magassarkú cipő és Vörös térre nyíló ablak

"Öt centiméter magas cipősarkán egyensúlyozva és hevesen gesztikulálva Sarkozy a francia és orosz nép közötti megbonthatatlan barátságot próbálta jelezni. A Kreml ura ugyanakkor kissé arrogánsan megpróbált távolságot tartani" - jegyezte meg a Nyezaviszimaja Gazeta.

A vizit előestéjén az orosz média is megjegyezte, hogy a két elnök immár "tegeződik", most viszont azt is, hogy Putyint nem hatották meg vendégének a Vörös Térről mondott dícséretei.

Sarkozy ugyanis arról beszélt, régi álma teljesült, hogy a Vörös tér látványával ébredt. De hogyan, ha szállodájából nem lehet oda látni? - tette fel a kérdést az Izvesztyija és a Kommerszant. Utóbbi szerint a francia elnök valószínűleg egy vörös téri bárban ébredhetett.

Moszvában elmaradt a kemény kiállás

Sárközy, a moszkvait megelőző bulgáriai látogatásán értésre adta, hogy az új francia külpolitika nem lesz olyan megértő a Kreml irányában, mint Jaques Chirac egykori elnök. "Oroszország néha megnehezíti a nagy nemzetközi kérdések rendezését" - mondta Sarkozy.

Moszkvában mintha megszeppent volna, és elmaradt az efféle nyers őszinteség, sőt, ahogy az orosz sajtó megjegyzi, nem sikerült Putyint közelebb hozni a nyugati állásponthoz sem Koszovó, sem Irán ügyében.

Bár a francia elnök azt mondta: "Irán esetében közeledtek a nézeteik, perceken belül világossá vált, hogy ez nem igaz" - írta a Nyezaviszimaja Gazéta.

Putyin ugyanis úgy vélte: nincs bizonyíték rá, hogy Teherán titokban atomfegyver előállításán dolgozna. Azaz: az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal bíró Moszkva nem fogja támogatni az európaiak és amerikaiak által forszírozott keményebb szankciókat.

Gazdasági érdek

Sarkozy valószínűleg azért volt kevésbé kritikus Putyinnal szemben, mert a két országot gazdasági érdekek is összekötik. Nemrég a Gazprom orosz energiamonopólium a francia Total olajcéget választotta partneréül az Északi-Tengeren található, Shtokman gázmező feltárásához.

Sarkozy azt is jelezte, francia cégek szívesen szereznének részesedést a Gazpromban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×