eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bush saját klímacsúcsot rendezett

Washingtonban ma tárgyalások kezdődtek a klímaváltozásról a világ legtöbb üvegházi gázt kibocsátó államai között. Az eredetileg nagy vitát kiváltó gondolat George W. Bush amerikai elnöktől származik, aki bírálói szerint aláássa az ENSZ égisze alatt folyó klímatárgyalásokat. Tény viszont, hogy immár Washington és Peking is hajlandó tárgyalni a kérdésről.

Az amerikai fővárosba összehívott tanácskozás jól példázza, hogy eddig mennyire erőtlen volt a klímaváltozás elleni fellépés. Az Egyesült Államok által bojkottált kiotói egyezmény elfogadása óta először fordul elő ugyanis, hogy az üvegházi gázok kibocsátásának 90 százalékáért felelős államok végre leülnek tárgyalni a közös fellépésről.

A találkozón ott van a házigazda Egyesült Államok mellett Kína, amely eddig gyakran használta azt az érvet, hogy a globális felmlegedés okozásával vádolt gázok kibocsátásáért a nyugati országok a fő felelősök. Figyelemre méltó a nyolc fejlett ipari ország mellett India, Indonézia, Mexikó és Dél-Afrika részvétele is.

Az EU gyanakszik

Az Európai Unió, amely határozottan kampányol a gázkibocsátás radikális csökkentéséért, de amely valószínűleg nem tudja betartani saját vállalásait, gyanakodva figyeli George Bush kezdeményezését.

Bár az amerikai elnök hosszú utat tett meg, hiszen korábban még azt is tagadta, hogy az embernek köze lenne az éghajlatváltozáshoz, az EU attól tart, hogy Amerika önkéntes és nem kötelező vállalásokra és főleg technológiai újításokra akarja helyezni a hangsúlyt a globális felmelegedés elleni harcban. Ez pedig az aktivisták és az érintett kormányok nagy része szerint nem elég.

Kötelező határértékekről folyik a vita

Decemberben az ENSZ égisze alatt Balin rendeznek konferenciát, ennek az lesz a célja, hogy kötelező kibocsátási határértékekről állapodjanak meg - amit Bush elnök továbbra is ellenez.

Tudósítók megjegyzik, hogy az európaiak ezért diplomáciai manőverezésbe kezdtek. Csak alacsonyabb rangú képviselőket küldtek Washingtonba, és azon lesznek, hogy a tárgyalás ne terelje el a figyelmet az ENSZ-en belül zajló folyamatról.

A washingtoni székhelyű zöldszervezet, a Nemzeti Környezetvédelmi Tröszt (NET) elnöke, Phil Clapp szerint Bush csak korábbi elgondolásait melegíti fel, és a tanácskozást úgymond "90 százalékban" hazai fogyasztásra rendezték meg. Amerikai illetékesek ugyanakkor ígértetet tettek, hogy a washingtoni folyamat része lesz az ENSZ-en belül folyó munkának.

A világszervezet hétfői klímacsúcsán a kormányközi bizottság elnöke, Radzsendra Pacsauri arra figyelmeztetett, hogy egyre válságosabb a helyzet, mert tovább olvadnak a gleccserek és a sarkvidéki jég. Ez milliók vízellátását és a mezőgazdaságot is érinteni fogja - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×