eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Elnök úr, Ön egy szánalmas, kegyetlen diktátor" - videó

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kitérő választ adott a provokatív kérdésekre a New York-i Columbia Egyetemen tartott előadásában. Az eseményt nagy vita előzte meg Amerikában, az államfő fellépése ellen több százan tiltakoztak az egyetem épületénél, előadását azonban nem zavarta meg közbekiabálás.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a New York-i Columbia Egyetemen tartott előadása során nem adott egyenes választ arra, hogy Iránnak szándékában áll-e Izrael megsemmisítése.

Az államfő úgy felelt: Irán minden nép barátja, sok zsidó él békében a perzsa államban. A palesztin népnek azonban jogot kell adni arra, hogy önmaga dönthessen a jövőjéről.

Arra a kérdésre, hogy tagadja-e a holokauszt történelmi tényét, Mahmúd Ahmadinezsád azt fejtegette, hogy ő maga is tudós, az igazság kulcsa a tudósok kezében van, és egy történelmi esemény kutatását nem lehet lezárni, újra és újra kérdéseket kell feltenni.

Az államfő kibújt annak a kérdésnek a megválaszolás alól is, hogy Teherán miért támogat terroristákat. Arról beszélt, hogy az iráni nép a terrorizmus áldozata, az utóbbi hatvan évben négyezer iráni halt meg terrortámadásokban.


Mint mondta: egyetlen terroristacsoport működik, amely az amerikai kormány álarcában tevékenykedik.

Arra a kérdésre, miért fosztják meg Iránban a nőket alapvető emberi jogaiktól, úgy felelt: Iránban valódi szabadság uralkodik, amelynek a nők a legmagasabb szintjét élvezik, a nők jelen vannak a kormányban, a parlamentben, a vezető hivatalokban.

Iránban a nép 80-90 százaléka szavaz a választásokon, ennek a fele nő; a nőket nagyobb tisztelet övezi, mint a férfiakat - mondta Ahmadinezsád.

A CNN által élőben közvetített előadást nagy vita előzte meg Amerikában, az esemény előtt több százan tiltakoztak az egyetem épületénél, de magát a beszédet nem zavarták meg bekiabálók.

Lee Bollinger, a Columbia Egyetem elnöke az államfő fellépése előtt azt mondta: bár sokan ellenezték, hogy az egyetem meghívja az iráni elnököt, a szólásszabadság amerikai értékét gyakorolva ez az egyetlen helyes dolog, amit tehettek.

Bollinger ugyanakkor bevezetőjében szánalmas, kegyetlen diktátornak nevezte a vendéget, bírálva Teherán emberi jogi teljesítményét és külpolitikáját, azt, hogy az elnök tagadja a holokausztot, és többször Izrael lerombolására szólított fel.



George Bush amerikai elnök az eset kapcsán azt nyilatkozta: a meghívás "Amerika nagyságát" bizonyítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×