eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Barack megverte Hillaryt

Barack Obama szenátor megverte Hillary Clintont - no nem az amerikai elnökválasztáson, vagy az azt megelőző demokratapárti jelöltállító konvenciókon, hanem a Yahoo portál által első ízben megrendezett online összecsapásban. De vajon jó médium-e az internet az amerikai választók hangulatának szondázására?

Úgy tűnik, a Yahoo is szeretne bekerülni a nagy játékosok közé az amerikai elnökválasztásokról tudósító médiumok sorában, és - saját vicces nevéhez hűen - humoros címet választott vállalkozásához.

Az elnökjelöltségre pályázó demokrata politikusok összecsapását ugyanis Mashupnak nevezte el, amelyet a magyar politikai nyelvtörténet ismertében talán agyagbadöngölésnek lehetne fordítani.

Megdöbbentő humor és hagyományos kérdések

Az interneten keresztül nézhető vitát a hagyományos témák mellett Bill Maher humorista váratlan kérdései fűszerezték.

Hillary Clintontól például azt kérdezte, hogy miért szavazzanak az amerikaiak olyasvalakire, akit George Bush úgymond "átvágott". Clinton meglepetésében egy ideig csak nevetni tudott.

Egy másik kérdés így szólt: megmondaná-e az amerikaiknak, hogy egyre kövérebbek és butábbak?

Az informális hangnem ellenére, a vita komoly kérdéseket érintett, amelyeket a yahoo felhasználók szavazatai alapján választották ki. Így a jelöltek Irakról, az egészségügyről és az oktatásról vitázhattak.

Barack a fiatalok kedvence

Az összecsapást végül Barack Obama illinois-i szenátor, a Demokrata párt új sztárja nyerte meg, négy százalékponttal megelőzve Hillary Clintont.

A Yahoo az eseményt a vita mellett arra is felhasználta, hogy tesztelje a potenciális szavazók viselkedését. Így kiderült, hogy az egymillió néző közül csak 160 ezer, azaz tizenöt százalék szavazott, ami hasonlít a valódi választások részvételi arányához.

Hasonlóság volt abban is, hogy Obama és Clinton programjára voltak kiváncsiak a legtöbben - miként a hagyományos médiában is.

Emellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy Obamát az internetet inkább használó fiatalok támogatták, és előfordulhat, hogy ezért lett ő a győztes.

A szenátor azzal kommentálta győzelmét, hogy azt mondta: a fiatalok vevők arra a jelmondatára, hogy "újfajta megközelítés kell a politikában".

Clinton szenátor közben a - a yahoo szerint - nem válaszolt a felkérésre, hogy mondjon véleményt az internetes vitáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×