eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Délre tartanak a jelöltek a kampány finisében

Utolsó kampánykörútjukra indultak a hétvégi francia elnökválasztás jelöltjei. A konzervatív Nicolas Sarkozy csak orrhosszal vezet a szocialista Segolene Royal előtt. Elemzők szerint kettejük között dőlhet el a verseny. Vasárnap, az első fordulóban 12 jelöltre voksolhatnak a gallok. A szakértők egyelőre nem mernek jósolni, hiszen sok a bizonytalan szavazó, a közvélemény-kutatások szerint pedig hibahatáron belüli a két vezető jelölt közötti különbség.

Délre tartanak a francia elnökválasztás jelöltjei az utolsó kampánynapon: a négy legesélyesebb politikus ugyanis dél-francia városokba látogat.

A magyar középnemesi származású, konzervatív Nicola Sarkozy Marseille-ben győzködi a szavazókat, kihívója, a szocialista Segolene Royal pedig Toulouse-ban.

A centrista Francoise Bayrou is Délen, a Pireneusokban kampányol, a szélsőjobboldali Jean-Marie le Pen pedig Nizzában próbál támogatókat szerezni.

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Sarkozy-nek áll a zászló: 29 százalékot tudhat magáénak. Royal-t a szavazók 25 százaléka támogatja. Bayrou a voksok 15, Le Pen pedig 13 százalékára számíthat.

Az adatok alapján biztosra vehető, hogy elnököt csak a második fordulóban sikerül választani Franciaországban.

2002-ben a szélsőjobbos Le Pen okozott meglepetést, mert megelőzte a szocialisták jelöltjét. Elemzők szerint most biztosra vehető, hogy a konzervatív és szocialista jelölt között dől el: ki költözhet az Elysée- palotába.

Nem sokan mernek jósolni, hiszen a különbség igen csak kicsi a két vezető jelölt között.

Ráadásul több bizonytalansági tényező is nehezíti a latolgatást. Több mint egymillió első szavazó voksolhat most vasárnap. Sokan közülük a külvárosokban élnek, ahol zavargások is voltak, ráadásul a konzervatív elnökjelölt, Sárkozy több sértő kijelentést is tett az ott élőkre.

A fiatal voksolók között sok él külföldön, főleg Nagy-Britanniában. Az ő kötődésüket pedig nehéz megjósolni - emlékeztetnek a szakértők.

Nem véletlen, hogy idén tavasszal Sarkozy londoni útja során külön találkozót tartott a brit fővárosban élő franciákkal. Hazatérésre ösztönözte őket, és ígéretet tett: ha ő lesz az elnök, akkor sokkal kedvezőbb feltételek várnak rájuk majd  odahaza.

Szintén nehezíti a helyzetet, hogy 1,5 millió szavazó elektronikus úton voksol majd. A szocialisták szerint a rendszer megbízhatatlan.

A mostani kampányban egyébként hangsúlyos szerepet kapott a nemzeti kártya. Korábban csak a szélsőjobbos Le Pen pengetett ilyen húrokat.

Most szinte minden jelölt foglalkozott a nemzet felemelkedésének fontosságával, illetve a bevándorlás kérdésével. A szocialista jelöltet éppen emiatt élesen bírálták, egyenesen nacionalista pálfordulásnak nevezték Royal kijelentéseit.

Hogy végül ki lehet az új elnök, az a centrista jelöltön is múlhat. Bayrou-t mindkét oldal megpróbálta rávenni, hogy vonuljon vissza a javára. A politikus azonban erre nem volt hajlandó.

Kérdés, hogy a második körben kinek a támogatására szólítja majd fel szavazóit.

Bayrout mindkét oldalról támadják: a konzervatívok azt mondják, hogy a szocialisták táborát erősíti, a baloldalon pedig azt, hogy a konzervatívok szekerét tolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×