eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem kapnak kártérítést a felvidéki magyarok

Szlovákiai politiusok élesen bírálták Duray Miklósnak a Benes-dekrátumokkal kapcsolatos kijelentéseit. Egyik párt sem tartja lehetségesnek a magyarok esetleges kárpotlását a II. világháború utáni atrocitásokért.

Több vezető szlovák politikus azonnal mereven elutasította Duray Miklós felvetését. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának hétvégén megválasztott új elnöke is óvatosan nyilatkozott. Egy tévé-vitaműsorban kifejtette: az MKP a közeljövőben nem kezdeményezi a kárpótlást, de a kérdéskörről a párton belül minden bizonnyal vita indul.

Csáky Pál szerint, ha korábban az ország vezetáse bocsánatot kért a zsidókat ért atrocitásért, akkor a magyarokat is megilletti legalább az erkölcsi jóvátétel.

A Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Anna Belousová veszélyesnek minősitette Duray Miklós szavait. Szerinte a Benes-dekrétumok felvetése csak a határok megváltoztatásáról szól.

"A Szlovák Nemzeti Párt a Benes-dekrétumok kérdését lezártnak tekinti, ezért tehát nincs miről beszélni" - hangsólyozta Anna Belousová, aki a parlament alelnöki tisztségét is betölti.

Elzárkóznak

Határozottan elutasító volt a Robert Fico kormányfő vezette Smer kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettese is. Dusan Csaplovics szerint a Benes-dekrétumok kérdését csak olyan ember vetheti fel, aki rombolni akarja a szlovákok és magyarok közti jó viszonyt.

A politikus korábban is mereven elzárkozott minden olyan kezdeményzéstől, amely a háború utáni időszak értékelésére irányult, és nem volt hajlandó elismerni azt sem, hogy a magyarokat jogfosztás érte a kollektív bűnősség elve alapján.

Visszafogottabban fogalmazott a magyar párttal nyolc évig együtt kormányzó Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke. Pavol Hrusovsky csak annyit mondott a sajtóiroda munkatársának: a kárpótlások folyamata lezárult, újbóli elindítását nem támogatják.

Pavol Hrusovsky korábban parlamenti elnökként támogatta a szlovák-magyar megbékélés gondolatát, melyet - szerinte - a két ország törvényhozásának kellene kezdeményeznie.

A legerősebb elllenzéki párt, a Mikulás Dzurinda vezette SDKU eddig hivatalosan nem kommentálta Duray Miklós kijelentéseit, ám Eduard Kukan korábbi külügyminiszter a múltban többször is sérthetetlennek nevezte a Benes-dekrétumokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×