eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Közel húszéves áramrekord dőlt meg

Megdőlt az áramfogyasztási rekord múlt héten szerdán és csütörtökön. A magas fogyasztáshoz hozzájárultak a karácsonyi díszkivilágítások is - közölte a MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője. Kapás Mihály szerint vannak még megfelelő tartalékok, így üzemzavarra nem kell számítani, jövőre viszont új erőművek építésére van szükség.

Múlt csütörtökön megdőlt az 1989-es napi áramfogyasztási rekord - mondta az InfoRádiónak a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) országos diszpécserszolgálatának vezetője.

Kapás Mihály kifejtette: 1989 óta 6550 megawatt volt a rekord, míg múlt csütörtökön 6602 megawattot regisztráltak, vagyis immár ez a magyar villamosenergia-rendszerben mért egyidejű legmagasabb fogyasztás.

A rekorddöntéshez hozzájárult, hogy hideg volt az idő, az a tendencia, hogy nő a villamosenergia-fogyasztás, valamint az is, hogy a karácsonyi díszkivilágítások jelentősen növelik a fogyasztást - közölte a MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője.

Ennél az értéknél egy átlagos téli napon mintegy 100, míg nyáron 300 megawattal alacsonyabb a napi fogyasztás - tudatta Kapás Mihály.

A MAVIR Zrt. országos diszpécser szolgálatának vezetője szerint jövő héten ismét megdőlhet a csúcs, de azt követően, a szabadságolások miatt már nincs erre esély.

A rendszerirányító készül arra, hogy a téli időszakban a villamosenergia-fogyasztás és a teljesítményigény nő - mondta Kapás Mihály.

Hozzátette: jelentős erőfeszítések révén, de rendelkezésre áll az üzembiztos működéshez szükséges tartalék. A jövőben szükség lesz erőművek építésére - vélekedett Kapás Mihály.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×