eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hónapokig is halasztható a MOL-közgyűlés összehívása

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy az OMV kezdeményezi a MOL-közgyűlés összehívását. A Reuters brit hírügynökség által idézett forrás azt nyilatkozta, hogy ez a legkorábban jövő héten történhet meg. Az InfoRádió felvázolt egy esetleges forgatókönyvet, arról, hogyan alakulhat egy közgyűlési kezdeményezés sorsa.

A gazdasági törvény és a MOL alapszabálya szerint azok kezdeményezhetik a vállalat közgyűlésének összehívását, akik minimum 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek, és még az okot sem kell megjelölni. A közgyűlést az igazgatóságnak kell összehívni, 30 napon belül, és ezt követően 30 napnak kell eltelnie a közgyűlésig.

Ha az igazgatóság nem hívja össze az adott határidőn belül, akkor a tulajdonosok, illetve a közgyűlési kezdeményező bírósághoz fordulhat. A cégbíróság újabb 30 napos határidővel hívhatja össze a közgyűlést, ami után megint csak újabb 30 nap telik, mire valóban összejöhet az adott fórum.

Ha már összejött a közgyűlés, annak akár első napirendi pontja is lehet, hogy elhalasztják az érdemi munkát, ez pedig megtörténhet akár indoklás nélkül is, egyszerű szavazati többséggel, itt megint csak 30 nap telhet el, aztán újra közgyűlés.

Mivel elhalasztani csak egyszer lehet a közgyűlést, legvégső esetben 150 nap, azaz öt hónap, leghamarabb két hónap múlva lehet közgyűlés. Kérdés az, hogy mit akarhat az OMV a közgyűlésen, hiszen eddig arról szóltak a szakértői vélemények, hogy nem sok esélye lenne a MOL vezetése és ellenőrzése alatt lévő pakettjével szemben.

Mivel a sajátrészvények nem szavaznak a közgyűlésen, ezért számítások szerint a MOL direkt és indirekt pakettje összesen 37 százalékot ér. Az OMV körülbelül 22 százaléknyit tud felmutatni.

Amit nem tudni, hogy melyik oldalon mekkora "baráti" segítséget kapna a MOL vezetése, illetve az OMV. De egy esetlegesen összehívott közgyűlés arra mindenképpen jó lenne, hogy kirajzolódjanak az erőviszonyok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×