eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csillagászati összegeket költenek

A franfkurti Tőzsde-ellenőrző Testület kimutatása szerint a világban felgyorsult a vállalatok felvásárlása. Mindez összefügg azzal, hogy a bankok ma könnyebben folyósítanak hiteleket, mint korábban. Azonban Oroszország, Kína és India jelenléte is egyre erosebben érezhető a cég-vásárlások piacán. Mindez kihat az üzleti bizalmi index kedvező alakulására is.

Január óta a nyugati világban közel kettő és fél billió dollár értékben vásároltak fel beruházók, bankok vagy vállalatok különböző cégeket.

Csupán az elmúlt héten az olasz Unicredit fuzionált ugyancsak olasz versenytársával a Capitaliával, a szaud-arábiai vegyi konszern, a Saudi Basic pedig több, mint 11 milliárd dollárért átvette az amerikai General Electrictől műanyagtermelő
részlegét.

Ezzel egyidőben a Goldman Sachs beruházási bank az ugyancsak befektetésekre szakosodott Texas Pacific Csoporttal együtt bejelentette, hogy 27 és fél milliárd dollárért felvásárolja az
amerikai Alltel nevü telefontársaságot.

A frankfurti Tőzsde-ellenőrző Testület úgy véli, hogy mindez arra vezethető vissza, hogy a bankok nagyvonalúbb feltételek mellett adnak hitelt fúziós célokra, illetve
maguk is részt vesznek cégek felvásárlásában.

Azonban nemcsak nyugati befektetők tülekednek a piacon, hanem egyre több orosz, kínai és indiai vállalkozó is külföldi vállalatok felvásárlására készül.

Csillagászati összegek

Az orosz milliárdos, Oleg Depipaszka hétfőn közölte, hogy megszerezte a Hochtief német épitési óriáscég részvényeinek 10 százalékát, az ugyancsak csillagászati összegek felett rendelkező Viktor Vexelberg a lipcsei elektromos művek után mutat érdeklődést, miután felvásárolta az Oerlikon és Sulzer nevű svájci gépgyárat.

A piacon tapasztalható pezsges érezteti hatását az üzleti bizalmi index alakulásában is. Németországban az áfa-emelés és az amerikai gazdasági élet szárnyalásának hanyatlása ellenére az üzleti élet résztvevői a vártnál is derűlátóbban ítélik meg a jelenlegi helyzetet.

A most nyilvánosságra hozott bizalmi index ugyanis 11 ponttal nőtt, ami rekordszintnek bizonyul és arra vall, hogy a gazdasági élet szereplői a konjunktura tartós emelkedésével számolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×