eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Most mindent megtudhat a laboreredményeiről

A leggyakoribb laboratóriumi vizsgálatokat magyarázó többnyelvű honlapot indított egy európai projekt részeként a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság. A nem kereskedelmi célú weboldalból megtudható például, hogy milyen szűrővizsgálatokkal mutatható ki a magas vérnyomás, vagy hogyan lehet értelmezni egy HIV-teszt laboratóriumi eredményét.

Nagyon hasznos, egyszerű és érthető - összegezték az InfoRádió által megkeresett orvosok és kutatók az új portál tartalmát. A labtestonline.hu a betegek kezelésekor igényelt laboratóriumi vizsgálatok értelmezését adja közre, megtudható belőle, hogy az egyes vizsgálatoknál mi az úgynevezett referenciatartomány, aminek keretein belül a vizsgált személy még egészségesnek számít, legalábbis az adott laboreredmény alapján.

A honlap készítését vállaló Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság a számértékek, a hozzájuk tartozó mértékegységek a civil olvasó számára is érthető magyarázatára vállalkoztak, kerülve a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket, ám részletezve még a laboratóriumi látogatás menetét is.

Mindenkinek joga van tudni, hogy miért vesznek tőle vért, kenetet vagy más mintát - fogalmazott egy jól ismert akadémikus. Saját szakterületét átböngészve a magyarázatokat helyenként kicsit elavultnak, másutt némiképp semmitmondónak tartotta, de egy ilyen honlapban az a jó, hogy javítható - tette hozzá.

Külön kiemelendő, hogy a szerkesztő nemcsak egyes betegségek alapján tájékoztatnak, hanem korosztályonként is: a fiatal felnőttek szűrővizsgálatai között szerepel például a chlamydia, a mellrák, méhnyakrák vagy a magas koleszterinszint és a diabétesz.

A kutatók külön kiemelték, hogy a rövid leírások mögött mindig megtalálhatók linkek a különböző idegen nyelvű adatbázisokhoz, ha valaki el akar mélyülni egy témában, megteheti.

Kifejezetten érdekes például az, ahogyan a bőrrák ügyét tárgyalja a honlap, mivel itt a laboratóriumi vizsgálatok száma kevés, a rövid összefoglaló az önvizsgálatra, és a 4o év felett évente indokolt szűrővizsgálatra hívja fel a látogató figyelmét.

Kritikaként fogalmazódott meg, hogy szűk még az állapotok menüpont alatt található betegségek köre, hiányoznak például az autoimmun betegségek vagy a népbetegségnek számító asztma. Mindössze 5 betegségcsoportra: alvadási zavarokra, az Alzheimer-kórra, szív-érrendszeri betegségekre, cukorbajra, hererákra és hipertóniára lehet egyelőre kattintani.

A honlap eredetije az amerikai labtestonline.com weboldal, amely itthon egy európai projekt részeként, állandóan bővítve és frissítve teszi értelmezhetővé a Magyarországon ajánlott és elvégezhető laboratóriumi vizsgálatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×