eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Karácsony Gergely bocsánatot kért, Gyöngyösi Márton a Fideszt támadja

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a DK főpolgámester-jelöltje egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a zsidó politikusok listázása nem nácizmus. Az ellenzéki politikust a Mazsihisz is bírálta ezért a kijelentéséért. A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz politikája szélsőséges.

"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy – különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban – hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" – fogalmazott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2012. november 26-i plenáris ülésén.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a DK főpolgármester-jelöltje 2012-ben még részt vett azon a tüntetésen, amelyet Gyöngyösi Márton kijelentése miatt hívtak össze, néhány nappal ezelőtt a HírTV Magyarország élőben című műsorában azonban már nem tartotta nácizmusnak a zsidók listázását.

„Nem gondolom, hogy önmagában ez nácizmus, egy nagyon rossz mondat volt”

– reagált a műsorvezető kérdésére a főpolgármester-jelölt.

Karácsony Gergely néhány nappal később az ATV Spirit Fórum című műsorában azt mondta, hogy a HírTV műsorvezetője nem hagyta őt szóhoz jutni. Elismerte, hogy nem ez volt élete legjobb interjúja. Erre Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is kitért a Várkert Bazárban mondott évértékelő beszédében.

„Azt kell hallanunk, hogy a zsidó származású képviselők listázása nem jelent antiszemitizmust,

és egy ilyen ember még a budapestiek főpolgármestere akar lenni, ahelyett, hogy csendben elkullogna a kertek alatt” – fogalmazott a kormányfő.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményben tudatta, hogy a politikai célú listázást elfogadhatatlannak, az ilyen javaslatok mentegetését pedig hibának tartja. Erre reagálva Karácsony Gergely kiírta a Facebookra, hogy egyetért a Mazsihisszel,

súlyos hibát követett el, és bocsánatot kér.

Gyöngyösi Márton közösségi oldalán reagált a történtekre. A frakcióvezető szerint „a Fidesznek mindennél jobban fáj az a beismerés, hogy immár ők a magyarországi szélsőjobboldali párt és ezt a bélyeget most igyekeznek valakire átragasztani”. Mint mondja: a kormánypárt a Jobbik néppárti politikáját kívánja megkérdőjelezni, amelynek „egyik alapja éppen az a tanulság volt, hogy a Fidesz kormányzásán láthattuk, micsoda veszélyeket rejt az a politika, amely a gyűlöletre és ellenségképekre épül”.

Emlékeztetett: "a rossz megfogalmazásért" a felszólalás után és azóta többször elnézést kért, és elismerte, hogy hibázott. Végezetül felszólította Orbán Viktort és "kormánya propagandistáit", ők is nézzenek magukba és hagyjanak fel szélsőséges politikájukkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×