eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Hasonlóan teljesítenek az állami és költségtérítéses hallgatók"

Az államilag finanszírozott és költségtérítéses képzések ponthatárai között sokszor 40-50 pont is lehet a különbség egy-egy szakon. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese szerint ez nem jelenti azt, hogy a költségtérítéses diákok később rosszabbul teljesítenek. Kövesi János hangsúlyozta: az idén már megindult a szelekció az egyetemek között, hiszen az állam nem határozta meg, hogy a biztosított férőhelyek közül maximum mennyire lehet államilag finanszírozott hallgatókat fölvenni, ezért ahová sokan jelentkeztek, ott jóval több ilyen helyet biztosíthattak.

Nincs jelentős teljesítménybeli különbség az állami és költségtérítéses helyekre felvételt nyert hallgatók között - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettese.

Kövesi János hozzátette: a felvételi pontszámokból egyébként sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a hallgatók képességeire és későbbi tanulmányaira vonatkozóan.

A nagyobb, illetve népszerűbb egyetemeken az a tendencia, hogy bizonyos szakokra egyre több államilag finanszírozott hallgatót vesznek fel, míg a költségtérítéses férőhelyek száma csökken.

Ennek következtében - többek között - a BME is a minisztérium által engedélyezett kapacitásán belül az intézmény tetszőlegesen tölthette fel államilag finanszírozott hallgatókkal a létszámot - közölte a rektorhelyettes.

Ezekre a helyekre 550-nel több diákot vett fel az egyetem, mint tavaly, a költségtérítéses helyekre azonban 370-nel kevesebbet, így a Műegyetemre járó hallgatók összlétszáma 8 százalékkal nőtt 2006-hoz képest, annak ellenére, hogy képzési kapacitásaik akár 49 százalékos emelést is lehetővé tettek volna - mondta Kövesi János.

A BME tanára hozzáfűzte: minőségi verseny kezd kialakulni az oktatási piacon, amiben ő nem lát kivetnivalót.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×