eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68445.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Martonyi: Soha nem működtem együtt az állambiztonsági szervekkel

Az Élet és Irodalom című hetilap legfrissebb számában megjelent cikk szerint Martonyi János volt külügyminiszter, a Szabad Európa Klub elnöke az 1960-as évektől jelentéseket írt az állambiztonsági szolgálatnak. Az érintett az InfoRádiónak adott interjúban kijelentette: néhány tanulmányútjáról beszámolót kellett írnia, de nem működött együtt az állambiztonsági szolgálattal, és nem szervezték be.

- Írt-e jelentéseket az állambiztonsági szolgálatnak?

- Jelentéseket soha nem írtam, én úgy hiszem, hogy itt alapvetően egy politikai támadásról van szó. Már korábban is elmondtam, hogy soha nem végeztem hálózati tevékenységet, soha nem voltam hálózati személy, soha nem vállaltam, sem szóban, sem írásban, semmiféle együttműködést az állambiztonsági szervekkel. Ezzel szemben most már elég sok bizonyíték gyűlt össze arra nézve, hogy 25 éven keresztül, 1965-től a rendszerváltozásig az állambiztonsági szervek engem ellenséges személyként tartottak nyilván. Egyébként 1988-ban bizalmas nyomozás alá is vontak. A hatvanas évek közepén, második felében valóban voltam néhány tanulmányúton, amelyekről nekem az akkori hivatalos rendelkezések értelmében beszámolót kellett írnom. Ez tény, de hogy ezekkel a beszámolókkal az állambiztonság mit csinált, milyen koncepciót alakított ki, esetleg fedőnévvel láttak el, ez már olyan dolog, amiről nekem nem volt tudomásom. Ezt én először 2002-ben hallottam, hogy ez megtörténhetett. Én azt hiszem, hogy ez egy elég ismert technika volt, a hamisításnak, a koncepciógyártásnak, a zsarolásnak, a megfélemlítésnek egy olyan sajátos technikája, ami úgy tűnik, hogy nem ért teljesen véget, de ettől függetlenül az igazság igazság marad: én soha nem működtem együtt az állambiztonsági szervekkel.

- Nem hívták be, nem szervezték be, nem írattak alá Önnel semmit, és azokkal a dokumentumokkal, amelyeket készített, azt csináltak, amit akartak?

- Engem felkértek, felszólítottak arra, hogy a tanulmányi útról számoljak be. Az akkori viszonyok között ez egyértelmű utasításnak tűnt, az is volt. Ezt a beszámolót én megtettem, egyébként ezek a beszámolók azok, amelyek - persze, hogy milyen mértékben torzítva vagy hamisítva - de ezek vannak meg a Történeti Levéltárban, és ezek minden további nélkül kutathatók. Maga az, hogy fedőnévvel láttak el, azt hiszem, hogy az akkori viszonyok között is teljesen szabálytalan volt, hiszem velem soha senki nem közölt ilyet, senki semmilyen felhívást nem intézett hozzám, soha senki nem kért arra, hogy valamiféle nyilatkozatot írjak alá. Az egész dolog messzemenően homályos és sötét, egy biztos: én együtt nem működtem az államvédelmi szervekkel.

- Önnek abban az időben mi volt a munkája, ezek milyen tanulmányutak voltak, kikről és miről számolt be?

- Én akkor végeztem el az egyetemet, illetve részben egyetemi hallgató voltam, két vagy három ilyen beszámolóról van szó egyébként, tanulmányutakról. Én adott esetben ezekről szívesen el tudok beszélgetni, valamint a tanulmányutakról, de egyébként, hogy aztán milyen koncepciót gyártottak ezekből, az már egy nehezebb dolog.

- De mégis miről írt, kikről? Személyekről is írt, arról, hogy mit csináltak?

- A történet lényege az egyébként, hogy én 1965-ben részt vettem egy nyári szabadegyetemen, és erre derült fény itthon. Ezt követően keresett meg mondjuk így a rendőrség, és jelezte azt, hogy erről nekem bizony erről be kellene számolnom. Ez a történet lényege. Egy dolgot tudok mondani Önnek: ezekben a beszámolókban semmiféle olyan adat, vagy bármiféle egyéb utalás nincs, amiből bárkinek a legcsekélyebb kára, hátránya származhatott volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×