eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tölgyessy: beteg és orvos egyformán rosszul járhat

A Népszabadságnak nyilatkozó Tölgyessy Péter szerint alig lesz megtakarítás az egészségügyben a biztosítási reform eredményeképpen. A volt parlamenti képviselő szerint Molnár Lajos távozása a kormány előnyére válhat. Lapszemle.

A Népszabadság interjút közöl Tölgyessy Péter politikai szakértővel, aki azt mondta: a több-biztosítós egészségügyi modell nélkül az eddigi egészségügyi intézkedések nem állnak meg a lábukon.

Az SZDSZ korábbi elnöke szerint a magyar egészségügyi modell hatalmas üzleti és politikai kockázatot tartogat a magánbiztosítók számára, ezért a társaságoknak csak duplaprofit mellett érdemes belevágniuk a magánosításba.

Tölgyessy Péter úgy látja: előfordulhat, hogy az egészségügyi reform végén a beteg, az orvos és az államháztartás egyformán rosszul jár majd, csak a biztosítók érdeke érvényesül majd. A politikai szakértő hangsúlyozza: a finanszírozás döntően teljesítményközpontú, így alig lesz valódi megtakarítás az egészségügyben.

A volt parlamenti képviselő csak a kiegészítő biztosítások közt adna teret a magánbiztosítóknak, és egy felső határral, legalább 10 százalék erejéig tenné fizetőssé az egészségügyet. Tölgyessy Péter leszögezte: nincs kormányválság, a legnépszerűtlenebb miniszter, Molnár Lajos távozása még a kormánypártok előnyére is várhat.

A Magyar Nemzet azt írja: újabb szocialista politikus üzent Kóka Jánosnak az után, hogy az SZDSZ elnöke kijelentette, a koalícióban maradásuk feltétele a több-biztosítós modell bevezetése az egészségügyben.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Magyar Kórházszövetség siófoki kongresszusán azt mondta: el kell kezdődnie a politikai egyeztetésnek, türelemre és szakmai vitákra van szükség, nem pedig ultimátumszerű kijelentésekre.

Az SZDSZ-ben egyébként továbbra sincs döntés arról, hogy ki kövesse az egészségügyi miniszteri poszton a lemondott Molnár Lajost. A lap szerint Horváth Ágnes államtitkár tűnik a legesélyesebbnek, de a lap minden forrása felhívta a figyelmet arra, hogy már sokak neve szóba került.

Az a tény, hogy az SZDSZ lázasan keresi új miniszterét, arra utalhat, hogy valóban nem voltak felkészülve Molnár Lajos mostani távozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×