eur:
389.41
usd:
361.49
bux:
68418.28
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még több orvos mehet külföldre a kormány javaslata miatt

Ellehetetleníti az orvosszakmát és külföldre kényszeríti a fiatal orvosokat az a kormányrendelet-tervezet, amely szerint az állam a végzősök kétharmadának nem finanszírozná a szakorvossá válást - véli az érintetteket képviselő szervezet szóvivője. Saját zsebből ez 200-300 ezer forintba kerülne havonta.

Az állam gyakorlatilag kivonul a szakorvosképzés támogatásából, mivel 800 végzős orvos közül maximum 300-nak kívánja vállalni a képzési költségeit a miniszter által meghatározott hiányszakmák körében - mondta az InfoRádiónak a végzős orvostanhallgatók képviseletét ellátó hallgatói önkormányzatok szóvivője.

"Ez azt jelenti, hogy a végzett orvosok körülbelül 60 százaléka - ha a saját maga választotta szakterületen kíván elhelyezkedni - havonta 200-300 ezer forintot fizet azért, hogy szakorvossá válhasson" - közölte Papp Magor.

Hozzátette: ez a megközelítés számukra teljesen elfogadhatatlan, hiszen az állam ebben az esetben elméleti esélyt sem ad a végzetteknek az elhelyezkedésre, és tényként kezeli azt, hogy ötszáz végzett hallgatónak nem kívánja finanszírozni a szakképzését.

Külföldre mennének

Papp Magor szerint a finanszírozás megszüntetése miatt nő majd a pályaelhagyók száma, vagy külföldre mennek azok a hallgatók, akiknek a képzésére a magyar állam már fejenként csaknem kilenc millió forintot fordított.

A tervezet azt várja a fiatal orvosoktól, hogy több éves vagy évtizedes álmukat feladva más szakmák felé forduljanak - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: inkább külföldre mennek, minthogy ekkora szakorvosi irányváltást megtegyenek.

Mást javasolnak

A hallgatói önkormányzatok szóvivője úgy véli, pusztán az állami támogatás megléte nem fogja a hiányszakmákba vonzani a hallgatókat, ez nem jelent számukra plusz motivációt.

Papp Magor szerint az jelentené a megoldást, ha plusz forrásokat teremtenének a hiányszakmák vonzóvá tételére, amennyiben azonban az állam megszünteti a többi terület finanszírozását, hamarosan azokból is hiányszakmák válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×