eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány: bocsánat és sajnálat

A parlamentben a bizalmi szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bocsánatot kért azért, hogy az elmúlt években kerülte a szembenézést. "Bátortalanok voltunk és megpróbáltuk megkerülni a legegyenesebb válaszokat" - jelentette ki a kormányfő.

"Békét és nyugalmat szeretnék, mert erre van szüksége az országnak. A békének ára van. Világos, egyszerű kérdésekre őszinte válaszokat kell adni, és akként cselekedni" - kezdte beszédét a miniszterelnök a parlamentben a bizalmi szavazást megelőző beszédében.

Gyurcsány Ferenc szerint a kérdés nem az, hogy Gyurcsány vagy Orbán, ez következmény. A miniszterelnök - utalva a Fidesz által többször hangoztatott véleményre - kijelentette: nem kevesen azt állítják, hogy a probléma maga a miniszterelnök, azért mert - mondják - becsapták a választókat és erre bizonyítékul a balatonőszödi beszédet hozzák fel.

"Kell-e bocsánatot kérni? Igen, kell."

"Hazudtam vagy sem? Csalárd módon szereztük-e meg a kormányzati felhatalmazást vagy sem? Kell-e bocsánatot kérni? Igen, kell. Azért, mert halogattuk a szembenézést egy tarthatatlan politikával. Mindig találtunk okot, hogy ne válaszoljunk kellő eréllyel és bátorsággal a kihívásokra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: "kerültük a szembenézést, bátortalanok voltunk és megpróbáltuk megkerülni a legegyenesebb válaszokat. Bocsánat". Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy arra nem lehet büszke, hogy mindezt nyilvánosan nem merte megtenni, kerülte a szembesítést.

"Van saját felelősségem"

"Változni és változtatni kell. A kiigazítás megkezdésével, a reformok elindításával a cselekvésben megtörtént a szembenézés. A hitelességhez nem elég tenni, ahhoz előbb talán beszélni kellett volna. Van saját felelősségem, mert én vezettem az előző kormányt" - mondta a kormányfő.

"Nem volt hozzá bátorságom, hogy elmondjam a választók szemébe is, hogy mindaz amit csináltam, csináltunk, az helyenként öncsalásra, bátortalanságra épült. Van ok szemrehányást tenni a miniszterelnöknek" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint a hazugság a szembenézés halogatása, a bátortalanság kifejezése volt. "Menjünk együtt, ne halogassuk tovább a reformokat!" - mondta a kormányfő.

Még valami miatt bocsánatot kell kérni - tette hozzá Gyurcsány Ferenc. "A nyers és indulatos fogalmazásért, nyers volt, mert szenvedélyes volt, a szenvedélyből egyoldalúság következett" - fogalmazott a miniszterelnök balatonőszödi beszédére utalva.

"Az indulat nem ment és nem mentett fel, indokolt tehát, hogy azoktól, akiket ez a nyers stílus bánt bocsánatot kérjek. Bocsánat." - mondta Gyurcsány Ferenc.

Ürügy lett az őszödi beszéd

A miniszterelnök szerint ugyanakkor az őszödi beszédnek van még egy következménye: lehetőséget adott az ellenzéknek arra, hogy egy alkotmányt támadó, veszélyes forgatókönyvet építsen.

"Sajnálom, hogy ürügy lett a beszéd egy olyan hatalmi küzdelemben, amely túlmutat azon, ki a miniszterelnök... Sajnálom, hogy a beszéd ürügyül szolgálhat egy ilyen hatalmi forgatókönyvhöz" - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor visszautasította azokat az interpretációkat, miszerint a beszéd arról is szólt, hogy az első Gyurcsány-kormány adatokat hamisított, vagy becsapta az embereket. "Az ilyen értelmezése a beszédnek maga a hazugság. Ez ügyben nem nekem, hanem azoknak kell bocsánatot kérni, akik ezt saját politikai céljaikra használják" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nincs szükség új rendszerváltásra

A parlament előtti tüntetésekről szólva Gyurcsány Ferenc kijelentette: nincs szükség új rendszerváltásra. A harmadik magyar köztársaság szabadabb, igazságosabb, jobb világ, mint elődje volt, de ugyanakkor nehezebb is, hiszen a bezárkózás jelentette védettség is megszűnt és a folyamatos változás, a verseny bizonytalanságot jelent.

A miniszterelnök szerint a demokratikus politikai rendszer keretei jól működnek, de valami elromlott. "Ha elromlott, akkor nem magától romlott el, mi politikusok, a közélet szereplői rontottuk el" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, megjegyezve, hogy persze más-más a felelősség aránya a két oldalon.

A demokráciának része kell, hogy legyen a demokratikus magatartás és kultúra is, amelyben a versengő felek elfogadják, hogy léteznek rajta kívül mások is, másfajta gondolattal, és ugyanolyan legitimitással, amelyet a választóktól kaptak - vélekedett Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy aki megkérdőjelezi a legitimitást, az nem demokrata.

A Fidesz kezdte

A kormányfő szavaiból egyértelműen kiderült: úgy véli, annak, hogy ma itt tart az ország, a fő oka a Fidesz 1998-ban elindított, "a hatalmi önzés" kizárólagosságra törekvő politikája.

A magyar politika tele van politikai hazugságokkal - mutatott rá Gyurcsány Ferenc, kiemelve, hogy nem eltakarni akarja saját felelősségét, csak megvilágítani azt, hogy egy sokkal mélyebb és átfogóbb probléma az, amivel szembe kell nézni.

Tipikus hazugságmódként beszélt arról, amikor egy hazug vád ellen menekülő védekezéssel válaszol a másik oldal, amelyet egy gyáva politika hazugságba és csapdájába ejt.

Ki hazudik először?

Egy olyan vádra, hogy 100 százalékos gázáremelés lesz, a hazugságok szülte irracionális hangulatban születik olyan válasz, hogy nem lesz gázáremelés - idézte fel példaként Gyurcsány Ferenc, aki később megjegyezte: az irreális ígéretekkel az a baj, hogy ha megvalósítja a kormány, akkor tönkremegy a gazdaság, ha nem, akkor aláássa a morált, a bizalmat.

Ki hazudik először? Az, aki hazug vádat vet fel, vagy aki hazugsággal védekezik? - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A politikai hazugságok a közéletben is hatnak, egy torz kultúra alakul ki, a tévhité és az önámításé - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Mi, a kormányoldalon mentesek voltunk a politikai hazugságoktól? Nem, ez nem lenne igaz. Ezt a beismerést tartalmazza az őszödi beszéd és erről szól a jelenlegi beszéd is. A szembenézésről és a változtatásról" - jelentette ki a miniszterelnök.

Ki kell állni a program mellett

"Az elmúlt négy hónapban követtünk-e el hibát?" - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, majd azt mondta: "Politikánk lényege az elmúlt évek menetének megváltoztatása, az őszinte szóhoz való visszatérés, az ország stabilizálása mély reformokkal. Nem csak hogy nem kell semmilyen önkritikát gyakorolnunk, ki kell állnunk a program mellett. Reformok, egyensúly és fejlesztések kellenek. Bennem nincsen kétely afelől, hogy helyes célokat követünk".

Gyurcsány Ferenc szerint van ok a kritikára a miniszterelnökkel szemben. "Átéltem annak a történelmi felelősségét, hogy változtatnunk kell. Volt bennem oktalan túlbuzgóság, oktalan magabiztosság. Eközben sokakban az az érzés keletkezett, hogy a miniszterelnök érzéketlen, nincs benne empátia. De van a kormányfőn túlmutató felelősség is. Sok kérdést tettünk az asztalra az elmúlt hónapokban, néha a gondok sokaságával a kormány sem bírt. A nyitott kérdések sokasága dühítette az embereket. A kapkodás és a rögtönzés látszatát keltette sokakban. Túlzott reformlelkesedés uralkodott el a kormányon" - mondta a miniszterelnök.

Nehéz évek jönnek

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy volt jobb- és baloldali miniszterelnökök is figyelmeztették őt minderre. A kormányfő szerint lehet azt mondani, hogy van más út is mint a koalícióé, de más kidolgozott programot egyelőre nem látnak. "Ez 2007-2008-ban nem hoz könnyű éveket. Az átlagos jövedelmek vásárlóereje 2-3 százalékkal csökkenni fog. Azért is meg kell állnunk egy-két évre, mert az előző években a gazdasági lehetőségei és jövedelmeink növekedése elvesztette az arányt" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint talán egyszerűbb lett volna mértéket tartani az előző években. A kormány számításai szerint 2008-ra alapvetően kiegyensúlyozottabbak lesznek a viszonyok, 2009-től növekednek a jövedelmek.

Kettős beszéd, hamis nyelv

"Az ellenzék a kampány során azt mondta: nem kell egészségügyi reform. Az elmúlt napokban Orbán Viktor arról beszélt, kell egészségügyi reform, reformalap - utóbbi maga az adónövelés, a hamis nyelv" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Fidesz mást mond zárt körben gazdasági vezetőknek és mást a nyilvánosságnak.

"Én most azért járok politikai kanosszát, mert aki ezt teszi, azt veti a szememre, hogy mást mondtam a frakciónak és mást nyilvánosan. Ideje befejezni a kettős beszédet, a hamis nyelv használatát" - szólított fel Gyurcsány Ferenc.

A parlamenti kisebbség támadása az alkotmányos rend ellen

A kormányfő szerint lehet vitatni az ő programjukat, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ellenzék programja 2400 milliárd forintos hiányt hozna, gazdasági csődöt okozva. "Készen állok az egyenes beszédre, csak azt kérem, más is beszéljen egyenesen. Az nem ajánlat, hogy majd konzultálunk" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: a vita arról szól, hogy engedjék-e, hogy a parlamenti kisebbség támadást intézzen az alkotmányos rend ellen, hogy engedjenek-e a zsarolásnak, fenyegetésnek, az utcának. "Szembe fordul-e a parlament a fenyegetéssel, vagy gyáván megfutamodik?" - tette fel a kérdést a kormányfő.

A pillanat békéje

"Demokraták és az alkotmányos demokrácia ellenfelei állnak egymással szemben. Kicsikarni az előrehozott választásokat, a megvert, megalázott kormányoldallal szemben kétharmadot elérni és új alkotmányt írni Orbán Viktor szája íze szerint" - vázolt egy általa lehetségesnek vélt forgatókönyvet a minsizterelnök.

"Mi a megoldás? Az ellenzék szerint, hogy menjen Gyurcsány Ferenc. Engedjünk ennek a zsarolásnak, kérdezem a parlamentet? Ez a pillanat békéje lenne, hogy aztán a békétlenség, és a nyugtalanság időszaka következzen" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint nem a haza van ellenzékben, hanem egy párt, amely ha jól teszi a dolgát, a választók akaratából megbízást kaphat a kormányzásra.

Tartalmi döntést kér

"Bizalmat kérek a Parlamenttől, mert csak erős kormány tudja végigvinni ezt a programot, csak olyan kormányfő, aki nem kényszerül politikai okokból rossz kompromisszumokra, aki érzi a parlament többségének bizalmát és támogatását.

Tartalmi döntést kérek. Magyarországnak békére, nyugalomra és egy új kezdetre van szüksége" - fejezte be beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×