eur:
389.37
usd:
361.17
bux:
68422.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Házaspárokat fordít egymással szembe a politika

Vannak olyan települések, ahol már most eldőlt az október elsejei polgármester-választás eredménye - hacsak nem lesz érvénytelen a voksolás. Olyan község is akad, ahol nincs vállalkozó az irányításra, és olyan is, ahol egy volt házaspár két tagja egymás ellen indul a polgármesterségért. A jelöltek többsége középkorú férfi.

Három jelölt településenként

Összesen 8.622-en indulnak 3.174 polgármesteri címért. Ez azt jelenti, hogy majdnem három jelölt jut minden településre. A jelöltek legnagyobb része, a 8.622-ből 7.315 független, bármilyen szervezet támogatását csak 1.307 érezte fontosnak, vagy legalábbis nem károsnak.
/>
/>A legtöbb polgármester-jelölt, 987 Borsod-Abaúj-Zeplén megyében van, ahol 358 település irányításáért szállnak harcba. A legkevesebb polgármester-jelöltet Csongrád megye állította ki: ott csak 173-an éreztek elhivatottságot a közszolgálatra. Az eltérések természetesen a népsűrűséggel és a településhálózattal is magyarázhatók.
/>
/>Budapesten 87 polgármester-jelöltről tud a választási iroda, és összesen 4.885-en szeretnének önkormányzati képviselők lenni a főváros valamelyik kerületében. Az egész országban 88.895 jelölt közül választhatunk október elsején, tehát a választó és választható korban lévő több mint nyolcmilliós népességnek mindössze 1,08 százaléka érzett magában erőt és tehetséget ahhoz, hogy képviselő legyen.
/>
/>Független férfiak uralma/>
/>
A polgármester-jelöltekhez hasonlóan a képviselőségre pályázók többsége is úgy érezte, jobb a függetlenség. A 88.890 önkormányzati képviselőjelöltből 52.720 függetlenként méreti meg magát. Pedig támogató szervezetből lett volna elég: 690 csoportosulás jegyeztette be magát jelölőként.
/>
/>Mi több, még a szervezethez nem tartozóknak is van szervezetük, négy jelölt mögött ugyanis a Függetlenek Választási Szövetség nevű csoportosulás áll. Nem csak klasszikus pártok és az azokhoz hasonló összefogások állítanak jelöltet: a szervezetek között található nyugdíjas klub, horgászegyesület, önkéntes tűzoltó csapat, népdalkör, sportegylet, tájvédelmi egyesület, természetvédő kör, pedagógus szakszervezet, ipartestület, asztaltársaság és baráti kör.
/>
/>Továbbra is tart a férfiuralom, a jelöltek majdnem hatvan százaléka középkorú férfi. Érdekesség, hogy 56-an - 48 férfi és 8 nő - nyolcvan évnél is idősebbek.
/>
/>Vannak települések, ahol már most megvan a győztes, merthogy csak egy polgármester-jelölt indul a választáson. Ilyen például Mórahalom, ahol a Fidesz országosan ismert politikusa, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő valószínűleg csak a közgyűlés összetétele miatt izgul, hiszen saját kihívója nem akadt. Csakúgy Nagy Sándornak, akit Kisteleken senki sem akar kiszorítani a polgármesteri székből.
/>
/>Volt felesége hívja ki a polgármestert
/>
/>Ugyanez a helyzet Csongrád megyében Öttömösön és Nagytőkén, valamint a Pest megyei Maglódon, Hernádon, Lóréven, Péteriben, Szadán, Sóskúton, Tatárszentgyörgyön, Márianosztrán - és még sokáig lehetne sorolni az ország hasonló kistelepüléseit.
/>
/>Még rosszabb a helyzet a Vas megyei Peresznyén, ott ugyanis egyáltalán nincs polgármester-jelölt. A Kőszeghez közeli, zömében horvát nemzetiségűek által lakott, 660 lelket számláló község vezetője eddig Grüll János volt. Õt telefonon, Mostarban értük utol. Elmondta, hogy elfoglaltságai miatt nem indult el a polgármesterségért és más jelölt sem akadt. Ezért nem lesz polgármester, de gyorsan hozzátette, hogy új képviselőtestület sem, mert ahhoz sincs elég jelölt Peresznyén. Megvárják a néhány hónap múlva esedékes időközi választást, addig pedig folytatják a munkát.
/>
/>Peresznyén tehát biztos nem durvul a kampány. A helyiek szerint azonban a Csongrád megyei Árpádhalmon sem, pedig ott bizony egy elvált házaspár két tagja egymás ellen indul a polgármesterségéért, ráadásul a névjegyzékben még úgy szerepelnek, hogy Fromanné Setényi Erzsébet és Froman Róbert. Az utóbbi 16 éve polgármester, most volt felesége hívja ki csatára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással

Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással

Legalább 16 darab megállapodást írhat alá a magyar kormánnyal e heti látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnök, ebből pedi egy a nukleáris energia teljes portfólióját lefedő együttműködés lehet – jelentette be hétfő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az örmény kollégájával tartott hétfői sajtótájékoztatón. Korábban felmerült már, hogy akár Kína is beléphet a Paks II. projektbe, amit ez a tervezett egyezmény lehetővé is tenne.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×