Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Drámaian hat a brexit a munkaerőpiacra

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. február 28. 06:00
Meredeken zuhan a brit munkaadók gazdasággal kapcsolatos bizalmi indexe a brexit előtt – derül ki egy szerdán kiadott felmérésből. Mindez jelentősen kihat a munkaerőpiacra és a tervezett befektetésekre.

Miközben a brit parlamentben szappanoperára emlékeztető huzavona folyik arról, hogyan távozzon a szigetország az Európai Unióból, a brit munkaadók jelentős része a fejét fogja.

Erre utal, hogy a Munkaerőfelvételi és Alkalmazási Konföderáció (REC) nevű szervezet szerdán kiadott felmérésében az olvasható, az eddigi legalacsonyabb szintre esett a gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos bizalom a brit munkaadók körében.

Igaz ugyanakkor, hogy ezt az indexet csak 2016-ban hozták létre, de az is, hogy zuhan. A tavalyi jelentés még -14-es indexet említett, a mostani már -20-ast.

A felmérés megerősíti azokat a korábbi és más felmérésekből származó információkat, hogy

a brit vállalkozások behúzták a kéziféket a brexit előtt, és visszafogták a befektetéseket

a március 29-i, hivatalos kilépési dátummal kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A szerzők számára későn jött az a keddi bejelentés, hogy Theresa May miniszterelnök – igaz, nagyon diplomatikus nyelvezetbe csomagolva, de – bejelentette: hagyni fogja, hogy a brit parlament leszavazza és elvesse a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból.

Ezzel sokak szerint

kizárható a szabályozatlan kilépéssel járó gazdasági sokk.

A munkaadók bizalmatlanságát azonban erősítheti, hogy May bejelentésének másnapján kormányának brexitügyi minisztere azt mondta: igenis még mindig lehetőség a szabályozatlan, „kemény” brexit, amely azonnali vámszabályozást vezetne be Nagy-Britannia és az EU között március 30-án.

A munkaadói felmérésből kitűnik, hogy ebben a helyzetben meredeken visszaesett a főállású és meghatározott idejű szerződéssel dolgozó munkavállalók felvétele. „Nem lehet letagadni: a bizonytalanság károsan hat a munkahelyteremtésre” – mondta Neil Carberry, a munkaadói szervezet vezérigazgatója.

Ezzel szemben a brit fogyasztók bizalma egyelőre nem túl borús. A boltokban nem tapasztalni pánikvásárlásokat, annak ellenére, hogy egy másik felmérésből kiderült: a háztartásokat máris sújtja a fogyasztási cikkek drágulása. A Brit Kereskedelmi Szövetség szerint az általában alacsony inflációjú szigetországban januárban 4, februárban pedig 7 tized százalékponttal nőttek az árak, ami

a legmagasabb inflációs ráta 2013 óta.

Helen Dickinson, a szövetség vezérigazgatója szerint a megállapodás nélküli brexit lenne az, ami azonnal és drámai hatást fejtene ki az árakra.