Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovák nagyvállalkozó ölethette meg az újságírót

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. október 4. 15:32
Erre utal az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolásával vádolt négy ember egyikének tanúvallomása.

A jelenleg is fogvatartott nagyvállalkozó, Marian Kočner kétes hírű milliomos üzletember neve már rögtön a gyilkosság után is felmerült, mert korábban megfenyegette Kuciakot és a családját.

Nem fellebbezett, beszélt

Megeredt a nyelve annak a szlovák sajtóban A. Zoltánként emlegetett révkomáromi férfinak, akinek a Kuciak-gyilkosságban közvetítő szerepet tulajdonít a rendőrség, és aki a gyanúsítottak közül egyedüliként hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

A múlt héten letartóztatott férfi volt a négy gyanúsított közül az egyetlen, aki nem nyújtott be fellebbezést a gyanúsítottakat hivatalos előzetes letartóztatásba helyező határozat ellen.

Tanúvallomása szerint a jelenleg is fogvatartott nagyvállalkozó, Marian Kočner volt az oknyomozó riporter meggyilkolásának megrendelője.

A férfi állítólag Alena Zs.-től a Révkomáromban pénteken őrizetbe vett másik gyanúsítottól tudta meg a gyilkosság fő megrendelőjének kilétét.

Hivatalosan nem gyanúsították meg

Marián Kočner nagyvállalkozó ellen jelenleg a Markíza tévétársasággal kapcsolatos, csaknem 70 millió euró értékű váltók ügyében folyik eljárás. A milliomos üzletembert a hét elején Pozsonyból a lipótvári börtönbe szállították. A főügyészség hétfői sajtótájékoztatóján a felügyelő ügyész úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem foglalkoznak a közbeszéd által lehetségesnek ítélt Kočner-szállal.

Kočnert egyelőre nem gyanúsították meg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével, a rendőrség bizonyítékok begyűjtésén dolgozik. Ennek fontos része lehet a mostani, Kočnert gyanúsító vallomás.

Mivel A. Zoltán együttműködik a bűnüldöző szervekkel, valószínűsíthető, hogy néhány évet lefarag a gyilkosságban való bűnrészessége esetén őt sújtó szabadságvesztés hosszából.

Megfenyegette az újságírót

Kočner 2017 őszén megfenyegette Ján Kuciakot, hogy befeketíti a nevét. Ezért Kuciak a hatóságokhoz fordult, és feljelentette a nagyvállalkozót. A rendőrség először nem foglalkozott az üggyel, majd úgy döntött, Kočner nem vétett a törvény ellen. A rendőrség nem kommentálja a Kočner szállal kapcsolatos sajtóértesüléseket.

„A legfőbb ügyész és a felügyelő ügyész az október 1-jei sajtótájékoztató alkalmával mindennemű, a büntetőeljárás jelen szakaszában a sajtó számára elérhetővé tehető információt annak rendelkezésére bocsátott. Ezen felül, tekintettel a folyamatban levő eljárásra, nem teszünk ellenőrizetlen forrásokból származó értesülésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat” – közölte a Speciális Ügyészség szóvivője.