Nyitókép: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images

Haláleset a forgatáson: elismerte hibáját a rendezőasszisztens, éles lövedék ölte meg az operatőrt

Infostart
2021. október 28. 12:39
A fiatal fegyvermesterről pedig kiderült: előző forgatásán hibát vétett a fegyverkezelésben. A nyomozás eredményeiről és a vallomások tartalmáról adott tájékoztatást Santa Fe seriffje.

Ólomlövedéket távolítottak el a balesetben vállán sérült Joel Souza rendező vállából Adam Mendoza Santa Fe-i seriff szerint: ez azt jelenti, hogy éles lövedék volt a fegyverben. Gyanújuk szerint a forgatási helyszínen még további éles lövedékek is megtalálhatók voltak.

A rendőrök eddig hatszáz bizonyítékot gyűjtöttek be a helyszínen, fegyverek mellett ötszáz töltényt is, írja a BBC. Mendoza szerint a helyzet tiszta: fegyvert adtak Alec Baldwin kezébe, amelyben éles lövedék volt, és az abban található töltény megölte Halyna Hutchins operatőrt és megsebesítette Joel Souza rendezőt.

Hibázott a rendezőasszisztens

Nem ellenőrizte az összes, a kellékfegyverben található töltényt, mielőtt Alec Baldwin kezébe adta volna a pisztolyt, ismerte el David Halls, a Rust forgatásának rendezőasszisztense. A CNN cikke szerint a férfit és Hannah Gutierrez vezető fegyvermestert kihallgató nyomozó lejegyezte jegyzőkönyv tanúsága szerint Halls hibát vétett.

"David emlékei szerint amikor Hannah megmutatta neki a fegyvert a próba közben, ő három töltényt látott benne. Ellenőriznie kellett volna mindet, de nem tette meg, és arra sem emlékszik, hogy a fegyvermester a tárat ellenőrizte volna"

- áll a jegyzőkönyvben.

A nyomozók a fegyvereket tároló furgon átkutatására is engedélyt kértek: a fegyvermester szerint minden töltény és fegyver itt található, és kevés embernek van csak hozzáférése a járműhöz.

A lőszerek elérhető helyen lehettek

A fegyvermester állítása szerint a jelenet próbája előtt ellenőrizte a fegyvert és abban nem volt éles lövedék. Míg a fegyverek egy furgonban voltak, lövedékek elérhető helyen, egy, fegyverek tárolására is használt kocsin voltak, melyekhez könnyen hozzá lehetett férni.

Gutierrez ugyanakkor azt mondja, nem voltak éles töltények a forgatáson és nem is lehettek.

A nyomozók szerint kulcsfontosságú annak kiderítése, hogyan kerülhettek éles lövegek a forgatásra, és a nyomozásnak ezen szála lesz döntő abból a szempontból, hogy sor kerül-e vádemelésre és ki ellen.

A fegyvermester nem volt tapasztalt

A fegyvermester a Rust előtt Nicholas Cage-dzsel dolgozott egy forgatáson; személyével kapcsolatosan problémák merültek fel. A 24 éves fegyvermesternek az volt az első munkája ebben a szerepben, egy alkalommal azonban figyelmeztetés nélkül, Cage közelében adott le egy lövést a földbe. Stu Brumbaugh produkciós vezető szerint Cage ingerülten kiabált vele azért, mert elmulasztotta őt figyelmeztetni erre. Az eset miatt Brumbaugh kezdeményezte is a nő elbocsátását.

"Van egy bevett módja annak, ahogyan a fegyvereket kezeljük egy forgatáson. Hannah-val dolgozva rengeteg figyelmeztető jelét láttam annak, hogy ezt nem tartja be, ezért kezdeményeztem elbocsátását" - fogalmazott.

A férfi szerint a fegyvermester éles lövedéket vitt a forgatásra többször anélkül, hogy ezt jelezte volna a stábnak, egy másik, névtelenül nyilatkozó stábtag szerint pedig nem megfelelő módon vitte a fegyvereket a fogatáson: a hóna alá dugta azokat, úgy, hogy

a fegyverek a háta mögött állókra szegeződtek.

Brumbaugh szerint ő volt a legtapasztalatlanabb fegyvermester, akivel valaha dolgozott és a férfi nem érti, miért nem küldték el.

A Reuters élőben közvetítette a seriff tájékoztatóját és az újságírói kérdéseket is, íme: