Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Koronavírus - Kínában javul, Európában romlik a helyzet - percről percre

Infostart
2020. március 9. 10:26
A tenisz- és futballrajongóknak kell most megértőknek lenni - az albánok és a szlovákok közben rossz hírt kaptak. Lesz vírusszűrés az osztrák-olasz, valamint az összes lengyel határszakaszon. Magyarországon sem túl biztató a helyzet. Hírek a koronavírusról - folyamatosan az Infostarton.
2020.03.09. 19:10

Nagy a készültség az ukrán határon

Újraélesztő és orvosi járművek is tartanak ügyeletet mostantól az ukrán határállomásokon - erről hozott döntést az új ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal, jóváhagyva hétfőn a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés új, megerősített tervét.

2020.03.09. 18:45

Szakértő: tömegesen indulhattak fertőzöttek Dél-Olaszországba

Idő előtt napvilágot látott az olasz belügy terve Lombardia tartomány határainak lezárásáról, ezért menekülnek az északon dolgozó déliek hazafelé olyan tempóban és tömegben. Az idősek komoly veszélyben vannak - Szomráky Béla szerint.

2020.03.09. 18:40

Nem rendeznek sporteseményeket Olaszországban

A koronavírus-járvány terjedése miatt az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) április 3-ig minden sportesemény megrendezését felfüggesztette.

2020.03.09. 18:30

Egészségügyi dolgozók is karanténban

A Dél-Pesti Centrumkórházban vannak megfigyelés alatt az érintettek.

2020.03.09. 17:38

Németországban hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni

Nem bíznak a felmelegedő időjárásban, és úgy vélik, az új koronavírus a lakosság 60-70 százalékát megfertőzheti.

2020.03.09. 17:34

Elhalasztották a Märcz-csapat meccsét is

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották az Olaszország-Magyarország férfi vízilabda világliga negyeddöntő mérkőzést

2020.03.09. 17:18

Orbán Viktor videokonferencián egyeztetett a vírusról

Az Európai Unió tagországainak vezetői hamarosan vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány európai kitörésére adható válaszok összehangolása érdekében - jelentette be az Európai Tanács elnöke hétfőn a Twitteren.

2020.03.09. 16:19

Vizsgálják a határátlépőket a lengyelek

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is - jelentették be a Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével hétfőn Varsóban megtartott sajtóértekezleten. Megmérik az utasok testhőmérsékletét és felveszik az adataikat.

Még hétfő délután a német határon négy határátkelőhelyen, valamint a cseh határon egy helyen vezetik be az elsősorban a buszokat érintő ellenőrzést. Három napon belül az intézkedést a nemzetközi vonatokra is kiterjesztik.

2020.03.09. 16:17

Létszámkorlát a francia meccseken

Legfeljebb ezer néző előtt rendezhetik a francia bajnokikat. Roxana Maracineanu francia sportminiszter hétfőn jelentette be, hogy az intézkedés egyelőre április 15-éig érvényes.

2020.03.09. 15:54

Milliós pénzbírság járhat a látogatási tilalom megszegéséért

Erre is van jogszabály, derült ki a március 8-án életbe léptetett országos látogatási tilalom kapcsán.

2020.03.09. 15:30

Járattörlések, határellenőrzések, iskolai szünet Szlovákiában és Csehországban

Szlovákiában a koronavírus miatt törlik az összes Olaszországból érkező és oda induló járatot. A korlátozás hétfőtől érvényes, és az összes szlovák nemzetközi repülőteret érinti. Ezen kívül az összes kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Csehországban több mint ezer ember van házi karanténban.

2020.03.09. 15:13

Eldőlt, zárt kapus lesz a bolgár–magyar Eb-pótselejtező is

Az MLSZ hivatalos tájékoztatást kapott a bolgár szövetségtől, melynek értelmében, a jelenlegi helyzet szerint, zárt kapus lesz a Bulgária-Magyarország mérkőzés március 26-án.

2020.03.09. 14:49

Vészfék a budapesti Goethe Intézetnél

Miután egyik tanulójuk koronavírussal fertőződött meg, a biztonság és a tisztánlátás érdekében szerdáig felfüggeszti nyelvtanfolyamait a budapesti Goethe Intézet.

A Goethe Intézet megtette a szükséges óvintézkedéseket, szoros kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és mindenben szigorúan az előírásoknak megfelelően jár el - tették hozzá.

A tájékoztatás nem tér ki arra, melyik koronavírus-fertőzött beteg járt a nyelviskolájukba. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban pénteken, az operatív törzs ülése utáni tájékoztatón az elsőként megfertőződött iráni gyógyszerészhallgatóval kapcsolatban arról beszélt, hogy a kontaktkutatás során felvetődött a diákkal egy német nyelviskolába járók esetleges érintettsége.

2020.03.09. 14:48

Radikális döntés: virágvasárnapig nincs misézés, temetés Olaszországban

Az Olasz Püspöki Konferencia "fájdalmas döntést" hozott a koronavírus miatt.

2020.03.09. 14:47

Iránban ideiglenesen szabadon engednek mintegy 70 ezer rabot

Arra hivatkozva, hogy félő, esetleg gyorsan sok ember megfertőződhet a börtönökben.

2020.03.09. 14:34

Operatív Törzs: rendőrök vigyáznak az irániakra a Szent László Kórházban

Észak-Olaszországból Budapestre és Debrecenbe nem jönnek utasszállítók. Az operatív törzs részletes hétfői tájékoztatója.

2020.03.09. 14:24

Koronavírus - Az egyik határon kötelező tesztelést vezetnek be

Az ellenőrzést az osztrák egészségügyi hivatalok munkatársai végzik a rendőrség jelenlétében.

2020.03.09. 13:53

Használ vagy sem egy jegybanki kamatintézkedés?

Miközben a tőzsdék zuhanása miatt elemzők jegybanki beavatkozást várnak, személyes blogján Jerzy Kropiwnicki, a lengyel jegybank monetáris tanácsának a tagja személyes blogján arról írt, hogy a jegybanki alapkamat csökkentésével és más monetáris ösztönzőkkel nem lehet helyreállítani a koronavírus-járvány korlátozására hozott intézkedések miatt bekövetkező gazdasági károkat.

"Az egyre súlyosabbá váló gazdasági problémáink valódi oka az együttműködési láncok szétzilálódásában keresendő" - mutatott rá Kropiwnicki, utalva ezzel az európai és amerikai autóipari, elektronikai és gyógyszeripari cégeket alkatrészekkel, félkész termékekkel és alapanyagokkal ellátó kínai üzemekben a termelés tömeges leállítására. "Fel nem foghatom, hogy a kamatok csökkentése, vagy bármilyen más módon a keresleti oldal forrásokhoz juttatása hogyan tudná megoldani ezt a problémát" - fogalmazott. Az egyetlen lehetséges megoldás szerinte az lenne, ha a jövőben csökkentenénk függőségünket a túlsúlyos beszállítói láncoktól. Megjegyezve, hogy ez persze időigényes folyamat lenne és nem hozna azonnali enyhülést a problémákra.

2020.03.09. 13:21

Ne tartsák meg a határon túli kirándulásokat

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága nem javasolja a Határtalanul! tanulmányi kirándulások megtartását márciusban a koronavírus-járvány terjedése miatt. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár azt mondta,

reményeik szerint a május-júniusi programokat már meg lehet tartani.
Hozzátette: maximálisan rugalmasak az aláírt szerződéseket tekintve, illetve, hogy támogatások elköltését át lehessen ütemezni.
2020.03.09. 13:17

Így húznak hasznot a szupermarketek a koronavírusból

Itthon, egyetlen hónap alatt körülbelül ugyanakkora a drágulás, mint előtte 11 hónap alatt.

2020.03.09. 13:08

Megugrott a brit fertőzöttek száma, pánikvásárlás a szupermarketben

Hétfő hajnalban már a 280-hoz közelített a brit fertőzöttek száma és egy harmadik beteg is elhunyt. Közben brit Tesco a pánikvásárlások miatt korlátozta az egy fő által vásárolható cikkek számát.

2020.03.09. 13:02

Halasztás a 2022-es vb-selejtezőknél

A Nemzetközi (FIFA) és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) márciusi és júniusi világbajnoki selejtezők halasztásáról állapodott meg. A koronavírus-járvány terjedése miatt meghozott döntés a március 23. és 31., valamint a június 1. és 9. közötti összecsapásokat érinti.

A FIFA ugyanakkor hozzáteszi, hogy lehetőség van az eredeti időpontban lejátszani a mérkőzéseket, de csak abban az esetben, ha a két érintett szövetség erről megállapodik. További feltétel, hogy a lebonyolításhoz a nemzetközi és a kontinentális szövetségnek előzetesen hozzá kell járulnia.

2020.03.09. 12:37

Zártkapus BL-nyolcaddöntők

Nézők nélkül rendezik meg a PSG-Dortmund meccset a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A francia főváros rendőrségének hétfői bejelentése szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség az intézkedésre, mely által a PSG-nek szurkolói nélkül kell ledolgoznia 2-1-es hátrányát a német gárda ellen.

Az már a múlt héten eldőlt, hogy a keddi Valencia-Atalanta meccsre nem mehetnek be drukkerek, ahogy csütörtökön a Getafe-Internazionale Európa-liga-találkozóra sem.

2020.03.09. 12:29

Lombardiai magyar: mintha nem vennék komolyan az egészet az itteniek

Egy magyar lapnak megszólalt egy nevét is vállaló, milánói magyar nő.

2020.03.09. 12:29

Padlóra küldi a tőzsdéket a koronavírus, beavatkozást vár az elemző

Pánik van a világ tőzsdéin, és ez már összehangolt intézkedéseket sürget a vezető gazdasági intézmények, köztük például a jegybankok vagy a Nemzetközi Valutalap részéről - mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

2020.03.09. 12:07

Kínában javul a helyzet, de nyárig tarthat a járvány

Legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte Kína vezető légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakértője szerint.

A naponta közölt hivatalos adatok alapján Kínában a december óta dúló járvány az utóbbi hetekben folyamatosan mérséklődik, ám az országban továbbra is szigorú óvintézkedések vannak életben annak kiküszöbölésére, hogy a vírus terjedése esetleg újabb lendületet vegyen. A járvány által súlyosan érintett országokból a Pekingbe utazóknak például az érkezésüket követő 14 napon át karanténban kell maradniuk.

Hétfőn a kínai egészségügyi hatóságok 40 újabb fertőzöttről számoltak be az ország szárazföldi területéről, ami a legalacsonyabb napi adat volt január 20. óta, amikor a Nemzeti Egészségügyi Bizottság elkezdte őket közzétenni.

2020.03.09. 11:48

Válságkezelő munkaerőpiaci intézkedések Németországban

Támogatják a kormánypártok a koronavírus-járvány miatt szorult helyzetbe kerülő vállalkozásokat.

A megállapodás szerint kiterjesztik a kieső bér egy részének közpénzből fedezett pótlására épülő rövidített munkaidő alkalmazásának lehetőségét. A többi között bevezetik, hogy az alkalmazottak mellett a munkaerő-kölcsönzés révén foglalkoztatott munkatársak esetében is igényelhető a támogatás, és visszatérítik a vállalkozásoknak a nem ledolgozott, de mégis kifizetett munkaórák után járó bérre rakodó társadalombiztosítási járulékokat. A kormány a héten elfogadja és a törvényhozás elé terjeszti a vonatkozó javaslatokat, amelyek így április első felében lépnek majd érvénybe.

2020.03.09. 11:47

Elmarad a szegedi Toros Pálinkafesztivál

Botka László polgármester március 7-én jelentette be, hogy a március 15-i ünnepségeket és minden nyilvános rendezvényt lemondanak a városban. A pálinkafesztivál március 12-től 15-ig tartott volna. A fesztiválhoz tartozó fabódékat már elkezdték lebontani a Széchenyi téren - írta a szegedma.hu.

2020.03.09. 11:37

Kettővel nőtt a fertőzöttek száma Szlovákiában

Szlovákiában már ötre nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét vasárnap két újabb - egy pozsonyi és egy szenci - személynél is kimutatták.

Az országban elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét pénteken, majd két családtagjánál szombaton, őket jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik. Közben a vírus terjedésével összefüggésben a pozsonyi megyében az önkormányzat a hatásköre alá tartozó iskolákban kényszerszünetet rendelt el, több nyilvános rendezvényt pedig elhalasztottak.

Eddig Szlovákiában csaknem ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és öt esetben mutatták ki a fertőzést. Ezenkívül egy négytagú szlovák családot tartanak karanténban koronavírus-fertőzés gyanúja miatt Ausztriában, köpcsényi (Kittsee) nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

2020.03.09. 11:36

Kórházi zárlat Csehországban, hazahívták a nyaralókat Olaszországból

A gyermekosztályok kivételével kórházlátogatási tilalmat rendeltek el, a rendkívüli intézkedés célja, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését a leginkább veszélyeztetettek körében.

A hétfő reggeli kimutatás szerint Csehországban 32 személynél állapítottak meg koronavírusos fertőzést, amely március 1-jén jelent meg az országban. Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van.

Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet.

A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

2020.03.09. 11:18

Babos Tímea: nem gondoltam, hogy idáig fajulhat a helyzet

A magyar teniszező közösségi oldalán Kaliforniából adott videós helyzetjelentést, miután kiderült, a koronavírus terjedése miatt nem rendezik meg az Indian Wells-i tenisztornát, amelyen ő is és Fucsovics Márton is indult volna.

"Ebben a megyében két koronavírusos eset van, és a környéken az átlagéletkor 77-78 év. Az emberek és a szervezők félnek attól, hogy mi történhet, a torna lemondása pedig óriási sokként ért mindenkit, nem gondoltam volna, hogy idáig fajulhat a helyzet. Valószínűleg ez egy óriási lavinát indíthat el. Nekünk két hét múlva lenne a miami verseny is, és ezek Grand Slam-nagyságú tornák, egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz. Nem tudom szavakba önteni, hogy mit érzek" - mondta a Facebookon közzétett videoüzenetében. "Ez most tényleg megtörtént? És mi mit csináljunk? Holnap kimegyünk a pályára zárt kapuk mögött edzeni? És mire eddzünk tulajdonképpen, hiszen lehet, hogy most minden versenyt törölni fognak? Elképesztő és hihetetlen" - tette hozzá.

2020.03.09. 10:55

Elhalasztják idén az április 21-re tervezett auschwitzi Élet menetét

A szervezők egyeztettek az illetékes egészségügyi szervekkel és tisztségviselőkkel, majd közölték: "nehéz szívvel kénytelenek" bejelenteni a hagyományos rendezvény elhalasztását, elsősorban a számos résztvevő és a holokauszttúlélők egészségére való tekintettel. A nemzetközi eseményen 110, az egész világról érkező küldöttség szándékozott részt venni.

A közlemény szerint nem kizárt, hogy a menetet későbbi időpontban tartják meg, "figyelembe véve a globális egészségügyi körülményeket és a társadalmi igényt".

2020.03.09. 10:20

Zárlat Romániában

További intézkedésig minden futballmérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani Romániában - közölte a helyi labdarúgó-szövetség (FRF) a koronavírus-járványra hivatkozva. Egyúttal felfüggesztették a jegyárusítást a román-dán U21-es Európa-bajnoki selejtezőre, amelyre március 31-én kerül sor.

2020.03.09. 10:06

Foci - zárt kapuk mögött

További intézkedésig minden futballmérkőzést zárt kapuk mögött kell lebonyolítani Romániában - közölte a helyi labdarúgó-szövetség (FRF) a koronavírus-járványra hivatkozva. Az FRF közleményében jelezte: egyúttal felfüggesztették a jegyárusítást a román-dán U21-es Európa-bajnoki selejtezőre, amelyre március 31-én kerül sor. Románia a legújabb azon országok sorában, amelyek korlátozták vagy megtiltották a nézők beengedését a futballmérkőzésekre. Az európai szövetség közölte: az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követve arra kéri a játékosokat és a bírókat, hogy mellőzzék a kézfogást a találkozókon.

2020.03.09. 09:44

Tenisz - gigaverseny lett volna

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg az Indian Wells-i tenisztornát, amelyen Fucsovics Márton és Babos Tímea is szerepelt volna. Az ötödik Grand Slam-viadalnak is nevezett, 1000-es kategóriájú verseny rendezői vasárnap, a selejtezők rajtja előtt egy nappal határoztak a törlés mellett, miután szakemberekkel egyeztettek a vírus okozta veszélyekről. "Jelenleg túl nagy kockázatot jelent egy ekkora méretű esemény Riverside megye lakosságára" - mondta David Agus, a Dél-kaliforniai Egyetem egyik orvosa, akivel a szervezők konzultáltak. Tommy Haas tornaigazgató kifejtette, nagyon csalódottak, de a szurkolók, játékosok, segítők és alkalmazottak egészsége a legfontosabb. "Készen állunk arra, hogy egy másik időpontban megrendezzük a versenyt, és tanulmányozni fogjuk a lehetőségeket" - tette hozzá a korábbi top 10-es német játékos. A Los Angelestől 200 kilométerre található Indian Wellsben a 9,7 millió dolláros férfi és a 8,7 millió dollár összdíjazású női tornára 475 ezer nézőt vártak a szűk két hét során. A viadalon hagyományosan a legerősebb mezőny gyűlik össze, a legjobbak közül idén is mindenki nevezett, aki egészséges. A szervezők tájékoztatása szerint a már megvásárolt jegyek árát visszafizetik.

2020.03.09. 09:41

A majmok majdnem emberek...

Lezárták a látogatók előtt vasárnap a majomházat a pozsonyi állatkertben a koronavírus-járvány miatt. Az intézmény szóvivője szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó, mivel a főemlősök nagyon fogékonyak az emberi betegségekre.

2020.03.09. 09:38

Ahol eddig még nem volt

Hétfőre virradó éjjel Albánia bejelentette, hogy megtalálták az új koronavírus okozta világjárvány első két fertőzöttjét az országban.

2020.03.09. 09:35

Tőzsdei félelmek

Meredek, 5 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, miután a pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a kötvényekbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait, miközben az olajárak több mint 30 százalékkal zuhantak annak következményeként, hogy Szaúd-Arábia árháborút indított Oroszország ellen.

2020.03.09. 09:32

Olajszkander vagy háború?

Meredeken, közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára hétfőn a határidős jegyzésekben annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat, és bejelentette, hogy jelentősen növeli, napi 10 millió hordó fölé, nyersolaj-kitermelését áprilisban.

Szaúd-Arábia azután indított árháborút, hogy múlt hét pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország nem támogatta a kitermelés még erősebb visszafogását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, amire válaszul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

2020.03.09. 09:29

Román-olasz repülés: vége!

A bukaresti operatív törzs leállította a légi közlekedést Románia és Olaszország - a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai ország - között, ahol mintegy egymillió kétszázezer román állampolgár él.

2020.03.09. 09:26

Két újabb fertőzöttet találtak Magyarországon

A Semmelweis Egyetem Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló iráni hallgatójánál és egy magyar nőnél - az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél - diagnosztizáltak a fertőzést.

2020.03.09. 09:23

Koronavírus - Egyre szigorúbbak az óvintézkedések világszerte

Már csak engedéllyel lehet elhagyni a lezárt észak-olaszországi térségeket, Franciaországban már 19 halálos áldozata van a megbetegedésnek, Romániban Maros megyében azonosítottak egy újabb fertőzöttet.

2020.03.09. 09:20

Koronavírus - Lépett a mentőszolgálat

Minden megyében és a fővárosban is plusz kocsikat állítottak szolgálatba.

2020.03.09. 09:17

Mikor várható vakcina a koronavírus ellen?

Tele van buktatókkal az oltóanyag készítésének folyamata, de antivirális szer hamarabb elkészülhet.