Nyitókép: Thibault Camus

Óriási ernyővel védenék a Notre Dame-ot az esőtől

Infostart
2019. április 23. 17:05
Sietni kell a tűzvészben jelentősen megsérült Notre-Dame állagvédelmi munkálataival, ha nem fedik le ugyanis időben, az eső újabb károkat okozhat.

Az előrejelzések záporokat és zivatarokat mondanak kedd estére Párizsban, a katedrális pincéje pedig még mindig tele van vízzel az oltási munkák következtében – írja a BBC. Az építészek attól tartanak, hogy egy erős esőzés újabb beomlásokat eredményezne.

A főépítész, Philippe Villeneuve szerint a legfontosabb egy védőponyva felállítása. Mint mondta: a tartógerendák készen állnak, már csak a vászonra kell várni.

A későbbiekben egy hatalmas, erre a célra készített ernyő használatát tervezik, mely a Notre-Dame épületének tetején megakadályozza, hogy a csapadék a templom belsejébe jusson, így védve azt az építkezés alatt. Ám ez a szerkezet még nincs készen.

A közel 800 éves katedrális tetőszerkezete április 15-én kapott lángra, és bár a szerkezetet és tornyait sikerült megmenteni, a pusztítás mértéke és a kár így is óriási. A tűzoltók 19-én éjjel vonultak le a helyszínről, és arról beszéltek, hogy kész csoda, hogy még áll az épület - ez az építészeti megoldásoknak köszönhető. Az is kiderült, hogy ideiglenes fatemplom létesül a Notre-Dame előtt.