Nyitókép: MTI/EPA

May hivatalosan kérte a brexit halasztását

Infostart / MTI
2019. március 20. 15:34
Theresa May brit miniszterelnök hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének elhalasztását június 30-áig.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett, Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében közli: jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is - jelenlegi formájában múlt kedden - nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

Theresa May hangsúlyozza a levélben, hogy a brit jogrendszer alapján a megállapodást az alsóháznak és a felső kamarának, a Lordok Házának is meg kell vitatnia a brexitegyezményben foglalt kötelezettségvállalások törvénybe iktatásához.

Theresa May a képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában kijelentette:

június 30-ánál későbbi időpontig nem hajlandó halasztani a brexitet.

Az Európai Unió (EU) tagországainak állam-, illetve kormányfői csütörtökön és pénteken tartják idei első ülésüket. Ennek központi témái között is szerepel a brexit folyamatának áttekintése.