Nyitókép: Kovács Attila

Klímaváltozás: már nem elég, amit a Föld három éve vállalt

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. december 3. 19:10
197 országból érkező 30 ezer résztvevővel kezdődött meg az ENSZ 24. Klímakonferenciája Katowicében. A cél, hogy a párizsi klímaegyezmény munkakönyvét kidolgozzák.

A világ csaknem valamennyi országának részvételével megkezdődött ENSZ-klímakonferencia célja, hogy a párizsi klímaegyezményben lefektetteket aprópénzre váltsák, lefektessék a tennivalókat - mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diana fizikus, klímakutató, az IPCC (Kormányközi Klímavédelmi Testület) egyik alelnöke.

"Párizsban egy rendkívül rövid dokumentumban sikerült megállapodni, ez volt a titka, hogy olyan ambiciózus és messzemenő megállapodás született, de hogy az

hogyan végrehajtható, most derül ki: hogyan kell jelenteni a gázkibocsátási értékeket, ezeket hogyan ellenőrzik, kinek és hogyan kell továbblépni, ez a legfőbb tét"

- húzta alá Ürge-Vorsatz.

Ezen kívül szerinte fontos lenne látni, hogy

a párizsi egyezményben lefektetett elköteleződések már nem elegendőek a kívánt klímacélok eléréséhez, vagyis hogy ne emelkedjen a hőmérséklet az ipari forradalomhoz képest 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben.

"Jó lenne, ha ezt a melegedést másfél fokon tartanánk, hozzáteszem, már most 1 foknál tartunk" - figyelmeztetett a szakember.

A célok eléréséhez tehát a korábbi vállalások erősítésére van szükség, erről is fog szólni a mostani klímacsúcs.

A három éve tető alá hozott párizsi egyezmény óta ráadásul sokkal pontosabb lett a tudás a klímaváltozásról, épp az IPCC egy friss összegzése állapította meg, hogy

fél foknyi melegedés is milyen sokat számít: "Megkétszereződne az ivóvízhiányban szenvedő emberek száma"

- nyomatékosította a klímakutató.

Az eddigi vállalások alapján - tehát ha nem szigorítanak a párizsi egyezményen annak munkadokumentuma elkészítése során -

2,8-3,5 Celsius-fok emelkedés várható a Földön az évszázad végére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Klímakonferencia - Ürge-Vorsatz Diána
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást