Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Kiss J. László: ellentmondanak Merkelnek saját pártja vezető tisztségviselői is Chemnitz ügyében

InfoRádió
2018. szeptember 6. 19:16
Saját pártjának vezető tisztségviselői is ellentmondanak a német kancellárnak az augusztus végi chemnitzi gyilkosságot követő megmozdulások értelmezésében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint óriási különbség van a 2015 és a 2018 szeptemberi Angela Merkel között.

A menekültek száma 90%-al csökkent 2017-ben, de a menekült integráció, társadalmi integráció kérdései olyan tartós problémát okoznak, ami ennek a kérdésnek a politikai robbanóerő súlyát nem változtatta meg és a chemnitzi események is ezt illusztrálják - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Ez a Merkel nem a régi Merkel

"2015 óta Merkel a meglévő szabályok, törvények szigorításának útjára lépett. A mai Angela Merkel és a 2015 közötti Merkel között óriási különbség van"

- tette hozzá.

Horst Seehofer azt mondta, hogy a migrációs kérdés politikai baj eredője Németországban. Merkel reagált is erre, szerinte a migráció kihívás és sikerei is vannak Németországban - magyarázta az egyetemi tanár. A belügyminiszter azt nyilatkozta, minden probléma eredete a menekültprobléma. Chemnitzben jogosan mentek ki az emberek az utcára, és nem volt nácik. A nyilatkozat szembemegy Merkellel.

A politikai erők vitája Chemnitz kapcsán

Az első megszólaló a tüntetéseket követően, rendőri akciókat követően a Szabaddemokrata Párt egyik alelnöke, illetve a német parlamenti elnökhelyettese volt, tehát nem akárki. Azt mondta, hogy

a tragédia a merkeli menekültpolitikával magyarázható meg, és annak a következménye, hogy sokkal könnyebbnek gondolták a menekültek társadalmi integrációját

- mondta Kiss J. László.

Az egyetemi tanár szerint a német sajtó úgy tájékoztatott, hogy ez egy náci megmozdulás volt. A német politikai kultúrában a II. világháború után van egy olyan politikai technika, ami szerint azokat az elemeket, amelyeket a politikai életből teljesen ki akarnak közösíteni, nácinak neveznek - tette hozzá.

Michael Kretschmer, szász tartományi miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem volt csőcselék, és nem volt hajsza a külföldiek iránt, tehát a hivatalos híreket cáfolta. Majd erre Merkel kancellár azt hangsúlyozta, hogy voltak atrocitások, hajsza volt a külföldiekkel szemben.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanazt az eseményt a sajtó átfordította egy olyan eseménnyé, ami egy náci megnyilvánulás volt, ezt Merkel is megerősítette, ugyanakkor a miniszterelnök, és Seehofer ezt cáfolta, mondván, hogy

ez embereknek joguk volt utcára menni, és meg kell érteni az emberek jogos felháborodását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást