Nyitókép: Vera_Petrunina/Getty Images

Ez az igazi boltzár - december 24-én nincs vásárlás az egyik nagy áruházláncban

Infostart
2023. november 10. 14:15
December 23-án viszont meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat.

A Lidl Magyarország közleményében jelezte, hogy csatlakozott a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu szakszervezet kezdeményezéséhez, melynek értelmében a diszkontáruház-lánc szenteste napján szabadnapot ad összes munkavállalójának, így

december 24-én mind a 200 hazai áruháza zárva lesz.

A Lidl ugyanakkor azt is közölte, hogy december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke kifejtette: „piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük. A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk”.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke szerint nagyon jelentős fejlemény az áruházlánccal való megállapodás. Kiemelte, hogy

a vállalat egy olyan gesztussal élt most a dolgozók felé, amire még nem volt példa Magyarországon.

Mint fogalmazott, a társadalmi szolidaritás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy más üzletláncok is felismerjék, nem mindig a profitszerzés a legfontosabb.

A háromoldalú megállapodással kapcsolatban a CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László megjegyezte: „egy nap nem a világ a vásárlásban, de egy nappal többet otthon lenni a családdal karácsonykor, nekünk akár a világot is jelentheti”.

A kormány asztalára kerülhet a javaslat

Bubenkó Csaba korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy felméréseik alapján a kereskedelmi egységek nem zárkóznak el attól, hogy december 24-én zárva legyenek. Egyetlen feltételük, hogy a kereskedelemben érintett munkáltatók egységesen tegyék meg ezt a lépést. Nem szeretnék, hogy előálljon az a helyzet egy ilyen döntés esetén, hogy az egyik bolt kinyit, a másik meg nem, mert akkor a zárva tartó üzletek versenyhátrányt szenvednének.

A szakszervezeti elnök elmondta, hogy a december 24-ei boltzár ötletével kapcsolatban levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, aki válaszolt is nekik. Tudomása szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésén napirendre kerül majd a kérdés. Az Egyenlő.hu elnöke bízik benne, hogy a munkáltatói és a munkavállalói oldal egységes támogatásával a kormány elé kerül a javaslat és reméli, hogy a kabinet is pozitívan bírálja el azt.