Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Magyar gyerekek borzalmas buszbalesete, amit két éve nem tudunk felejteni

Infostart
2019. január 21. 04:50
A veronai autóbusz-baleset súlyos közúti baleset volt, 2017. január 20-án éjfél körül történt Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében.

Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő – 43 fiatalkorú és 13 felnőtt.

A Magyarország irányába tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 17 fő vesztette életét - olvasható a Wikipédián.

A jármű egy Setra márkájú S 317 GT-HD típusú busz volt.

Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött.

Ez a legsúlyosabb a külföldön magyar állampolgárokat ért buszbalesetek között az 1999-es deutschlandsbergi autóbusz-baleset óta.

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a baleset másnapján megemlékezést tartottak. Az iskolánál sokan helyeztek el gyertyákat, virágokat az áldozatok emlékére. A gimnázium pszichológusa a baleset helyszínére utazott. Az Országos Mentőszolgálat négy mentőautót, illetve ezek személyzetét küldte a helyszínre a sérültek hazaszállításának érdekében.

A magyar állam átvállalta az áldozatok hazaszállításával és a sérültek ellátásával kapcsolatos költségeket.

A balesetet komolyabb sérülések nélkül átvészelő túlélőket Verona külvárosában egy szálloda látta vendégül. A túlélőket a helyiek az ügyintézés terén, illetve öltözékük pótlása terén is segítették.

A kormány 2017. január 23-ára nemzeti gyásznapot rendelt el. Ezen a napon a Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megrendelt járatok (1–299; 900–999) fekete szalaggal közlekedtek, illetve a BKK Zrt., BKV Zrt. és a VT-Arriva Kft. székházára fekete zászlót tűztek ki.

A nemzeti gyásznap alkalmából számos televíziós csatorna is jelezte szolidaritását képernyőjén